I když se veka tvarem a konzistencí rohlíku podobá, je celkově větší a kypřejší. Jde o kynuté pečivo z bílé pšeničné mouky. Protože je primárně určená k výrobě obložených chlebíčků, je chuťově neutrální, aby vynikly ostatní ingredience.
Dá se ale i obalovat ve vejcích a smažit, tvoří základ žemlovky a můžete ji použít třeba do knedlíků. Vydlabaná, naplněná a zapečená spolehlivě zasytí i větší rodinu (a pojme hodně zbytků).
Obložený chlebíček na vekovém pečivu je mimochodem český vynález – prodávat ho začal ve svém pražském lahůdkářství Jan Paukert na popud svého přítele, kterému běžné jednohubky nevyhovovaly velikostí a hledal něco chutného k zakousnutí tak „na dvě–tři sousta“. Nový koncept se ujal, zákazníci si chlebíčky brzy oblíbili. Vyhledávanou chuťovkou jsou ostatně dodnes.