Palačinky a fazolová polévka, smažené kuře a pak pohoštění na rodinných oslavách – škvarkové pagáče, kynutý makovník, v zimě studený nadívaný bůček a v létě vepřové s klobásou. Pikantní maďarskou, samozřejmě. Apropos, vepřové nadívané klobáskou je taková hravá party záležitost.
Nedá zas tolik práce a na talíři vypadá efektně. Doplňte ho pečivem, dipem z pečených paprik a nakládanou zeleninou a budete za hvězdu. Mimochodem, hvězda se v maďarštině řekne „csillag,“ hvězdička je „čilágočka.“ A když zůstanou zbytky, šup s nimi do maďarské bagety.
Vepřové nadívané klobásou podávané se salsou z pečených paprik
Ingredience:
- 1 vepřovou panenku
- 1 delší pikantní klobásu, nejlépe maďarskou
- Lžíci vepřového sádla
- 1,5 dcl bílého vína
- 1 snítku rozmarýnu
- sůl a pepř
Na salsu z pečených paprik:
- 3 pečené papriky
- 4 malá rajčata
- 1 šalotku
- 1 dcl olivového oleje
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 1 lžičku cukru
- 1 stroužek česneku
- feferonku podle chuti
- sůl a pepř
- zelenou petrželku na ozdobu
Originálně tvarovaná maďarská bagetka je ochucená paprikou, cibulí, rajčaty a bylinkami (oregano, rozmarýn, tymián, bazalka, levandule). Nejlepší je samozřejmě kvalitní čabajská klobása neboli čabajka.
Začali ji vyrábět v 18. století slovenští přistěhovalci ve městě Békešská Čaba (Békéscsaba). V obchodech dnes ale najdete nejrůznější klobásy, které jsou pikantní a vypadají jako oblíbené čabajky – mohou mít ale naprosto individuální recepturu.
Postup
- Nejdřív si připravte dip, prospěje mu rozležení. Pečené papriky (ze skla, nebo upečené podle tohoto návodu) nakrájejte na drobné kostičky, stejně tak spařená a oloupaná rajčata a šalotku.
- Přidejte olej, ocet, cukr, sůl a pepř, rozmačkaný stroužek česneku a pálivou papričku podle chuti. Promíchejte a nechte odležet. Salsu můžete i rozmixovat tyčovým mixérem na kaši, já ji mám radši s „kostičkovanou“ strukturou.
- Vepřovou panenku hezky poproste, aby nezlobila, vezměte si ten nejdelší a nejostřejší nůž a z kratší strany po celé délce opatrně udělejte otvor, do kterého vsunete klobásku. Je pravděpodobné, že se vám to nepovede.
- Nezoufejte, ostrým nožem panenku „otevřete“ na plát, do kterého klobásku zamotáte. V obou případech poté panenku po celé délce napevno stáhněte kuchyňským provázkem, osolte a opepřete.
- V pánvi, která může do trouby, rozpalte sádlo a panenku ze všech stran opečte do světlehněda. Dejte jí čas, nesnažte se ji odlepovat násilím, ona se pánve v pravý čas pustí sama.
- Až bude panenka opečená, podlijte ji vínem, odškrabejte přípečky, vhoďte snítku rozmarýnu a přesuňte na 18 minut do trouby předehřáté na 160 stupňů. Poté vyjměte a nechte úplně vychladnout.
- Odstraňte provázek a příčně nakrájejte na tenké plátky. Podávejte s dipem z pečených paprik a maďarskou bagetou.