Začíná období bylinek a čerstvé zeleniny. Pro vše nemusíte chodit pouze do obchodu nebo na trhy, mnohdy se stačí jít projít a narazíte na hotové poklady.Tak třeba mladé kopřivy. Jak s nimi připravit chutné jídlo?
Tyto malé zelené rostlinky, které nás venku pálí a štípou, mají přímo blahodárné účinky na zdraví. Působí jako kartáč na ledviny, léčí např. nemoci a záněty močových cest. Kopřivy patří k rostlinám nejpříznivěji působící na čištění krve a tím její benefity zdaleka nekončí.
Vyrazte ještě dnes ven s košíkem a přineste si trošku vitamínů z přírody. Hotový pokrm bude stát za to.
TIP: Salátů není v jarních a letních dnech nikdy dost. Vyzkoušejte například recept na šopský salát, okurkový salát, mrkvový salát nebo batátový salát.
Ingredience
K přípravě bude potřeba:
- 1/2 hlávky mladého bílého zelí
- 1 velká mrkev
- svazek ředkviček
- hrst listů mladých kopřiv
- hrst naklíčené řeřichy
- sůl
- 2 lžíce oleje z vlašských ořechů
- šťáva z poloviny citronu
- 2 lžíce jablečného octa
Jak na to?
Postup přípravy
Vše promícháme. Necháme ho zatím odpočívat a nakrájíme si zbytek surovin. Ředkvičky pokrájíme na tenké plátky a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme zeleninu do mísy se zelím, zakápneme jablečným octem a ořechovým olejem a důkladně promícháme, aby zelenina lehce zkřehla. Nakonec vmícháme posekané lístky mladých kopřiv a klíčky řeřichy.
Salát necháme nejlépe do druhého dne odležet a můžeme dodat našemu tělu pořádnou dávku vitamínů.
Doba přípravy: 10 minut
Počet porcí: 3