Arašídy jsou nejlevnější a nejdostupnější formou těchto másel, proto ho používám nejvíce při pečení a vaření. Když si chci dopřát něco víc extra, rozhodně si dám mandlové nebo kešu máslo, ty jsou totiž dokonalé. Pokud se vám ale nechce investovat taková částka do malé skleničky, je arašídové máslo skvělou alternativou. Jak si ho připravit doma?
Skvěle se hodí do kaší, namazané na banánový chlebíček nebo jen tak samotné lžičkou přímo ze skleničky. Až vás ale přeci jen samotné omrzí, zkuste si připravit jeho ochucenou variantu. Přidejte med a skořici a okamžitě tu dobrotu povýšíte o několik stupňů výš. Takové máslo pak nejraději mažu na lívance nebo plátky jablíčka. Fantazii se však meze nekladou.
Ingredience
Co budeme potřebovat?
- 200 g arašídů
- 3 lžíce medu
- 1 vrchovatá lžička skořice
- špetka soli
A jak budeme postupovat?
Postup přípravy
Arašídy buď koupíme už vyloupané nebo je zbavíme slupky sami. Oloupané arašídy opražíme za stálého máchání na nízkém plameni na pánvi. Míchejte opravdu pečlivě, jinak se vám arašídy z jedné strany spálí a druhá zůstane neopražená. Ve chvíli, kdy arašídy lehce zhnědnou a začnou vonět, přesypeme je z pánve do mixeru, kde je necháme chvíli vychladnout.
Zchladlé arašídy začneme mixovat a mixujeme tak dlouho, dokud nezačnou uvolňovat tuk a nezmění se v tekuté máslo.
Do másla přidáme skořici, med a špetku soli a znovu mixer zapneme. Nejprve se může zdát, že se máslo jakoby zdrclo, ale dejte mu chvilku a vše se spojí do krémové hladké konzistence.
Hotové máslo skladujeme v uzavřené nádobě v lednici.