Pohanka je podle mě hrozně nedoceněná potravina, na kterou se mnohdy zapomíná a spousta lidí se jí bojí a má vůči ní zafixované předsudky. A to je fakt škoda. Co si pochutnat na pohankové pomazánce?

Pohanka je přirozeně bezlepková, obsahuje řadu vitamínů a minerálů, obzvlášť důležitý je velký obsah rutinu, který napomáhá vstřebávání vitamínu C a pomáhá jako prevence proti problémům s cévami a křečovými žilami.

Ingredience

Budeme potřebovat:

  • 150 g pohanky (kroupy)
  • 1 cibule
  • 2 lžíce ghí (oleje)
  • 1,5 dcl bílého vína
  • 1 šálek dýňového pyré
  • snítka čerstvé šalvěje
  • sůl, pepř
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 6 větších žampionů
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 2 lžíce dýňových semínek

A jak na to?

Postup přípravy

Dýňové pyré připravíme jednoduše tím, že rozmixujeme upečenou nebo uvařenou dýni, já sama mám nejradši pyré z pečené dýně, která má mnohem výraznější chuť.

Cibuli nakrájíme na jemno a zlehka ji orestujeme na ghí nebo oleji. Když cibulka zesklovatí, přidáme pokrájené lístky šalvěje a dvě minutky ji opékáme. Podlijeme bílým vínem, necháme ho vyvařit a přidáme do hrnce propláchnutou pohanku.

Zlehka osolíme, podlijeme vodou (cca 1,5 násobek množství než pohanky)  a necháme pod pokličkou vařit. Po deseti minutách přidáme dýňové pyré, případně ještě trošku podlijeme a necháme uvařit do měkka. Voda by se měla zcela vyvařit a pohanka bude lehce rozvařená.

Uvařenou pohanku dáme stranou a mezitím si na pánvi orestujeme žampiony, které necháme krásně zezlátnout jen se solí a několika lístky šalvěje. Přibližně polovinu žampionů přidáme k uvařené pohance, ochutíme citronovou šťávou, jablečným octem, solí a čerstvě mletým pepřem a vše důkladně rozmixujeme ponorným mixérem. Pomazánku ještě případně dokyselte citronem a podávejte s opraženými semínky a restovanými žampiony.

Nevyužité žampiony se hodí při např. přípravě žampionové omáčky. Žampionová omáčka k masu, těstovinám či knedlíkům může sloužit jako vynikající večeře. A pokud zbyla pohanka, pomohou další recepty s pohankou.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang