Vždy jsem milovala čerstvý chléb a nedokázala si ho odepřít. Když jsem ale ze svého jídelníčků začala vyřazovat pšeničné výrobky, musela jsem chtě nechtě začít kupovat celozrnné a žitné chleby v supermarketech. Bohužel mě vůbec neuspokojovaly, byly tvrdé a drolivé a vůbec mi nechutnaly. Řekla jsem si tedy, že se budu muset spolehnout sama na sebe a péct si vlastní pečivo.
Už jsou to téměř dva roky, co jsem si zašla pro svůj první žitný kvásek a řeknu vám, byla to láska na první pohled.
Ingredience
Připravíme si:
- 350 g žitného kvasu
- 350 ml vody
- 350 g žitné celozrnné mouky
- 1 lžíce medu
- 15 g soli
- 100 g semínek (slunečnice/dýně/lněné)
- cca 6 velkých sušených rajčat
Postup přípravy je následující.
Postup přípravy
Základem je kvalitně vyvedený kvas. Ten získáme smícháním 1 PL kvásku se 175 g žitné celozrnné mouky a 175 ml vody. Vznikne nám hustá kaše, kterou necháme v míse přikryté talířem 12 hodin vzejít.
Po 12 hodinách by měl být kvas připraven k dalšímu zpracování. Nezapomeneme si odebrat lžíci zpět do skleničky a pak už jen přimícháme ostatní ingredience a uhněteme vláčné těsto. Není potřeba zvláště dlouhé hnětení, takže to hravě zvládnete i pokud nejste zrovna Pepek námořník.
Uhnětené těsto necháme v míse a připravíme si formu (klasický srnčí hřbet). V této chvíli máme dvě možnosti, buď formu vymažeme máslem, nebo vyložíme pečícím papírem.Když máme formu připravenou, stěrkou do něj přemístíme těsto, uhladíme povrch, který lehce orosíme vodou a dáme náš úžasný chléb kynout.
Já nechávám kynout v uzavřené troubě, kterou si předtím na chvíli vyhřeji na nejnižší stupeň. Kynutí samotné trvá cca 4 hodiny. V jeho průběhu chléb občas orosíme, aby povrch neosychal. Po 4 hodinách nás dělí už jen okamžik o té úžasné vůně :). Troubu si rozehřejeme na maximum.
Před tím, než chléb dáme péct ho ještě jednou naposledy orosíme a poté ihned vložíme do trouby. Pečeme 10 minut a poté snížíme teplotu na 225 C a pečeme ještě 25 minut. Po upečení vyklopíme chléb z formy a necháme na mřížce vychladnout.
Doba přípravy: cca 40 minut (+ 12 hodin aktivace kvasu, + 4 hodiny kynutí)