Polentové koláčky s karamelizovanou zeleninou a avokádem

DezertyDezerty, zákusky a poháryKoláče a buchtyMoučníkySladká jídla

Při vaření polenty jsem si řekla, co kdybych si na koláčky udělala zkaramelizovanou cibulku? Vzhledem k tomu, že doma nemáme cukr, začala jsem experimentovat a vytvořila něco naprosto dokonalého. Jak si tyto koláčky vytvořit doma?

Věřte mi, že když přidáte k cibuli lilek, cuketu a vše svaříte s datlovým sirupem a balzamicem, vznikne vám něco neuvěřitelně dobrého.

Cibulová směs je úžasná sama o sobě, když k ní ale přidáte máslové avokádo a čerstvý koriandr budete v sedmém nebi.

Ingredience

Budeme potřebovat tyto suroviny:

  • 1,5 šálku polenty
  • 3 šálky vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce oregana
  • sůl
  • 2 cibule
  • 1/2 cukety
  • 1/3 lilku
  • 1 lžíce datlového sirupu
  • 3 lžíce balzamicového octa
  • 1/2 avokáda
  • čerstvý koriandr
  • citron

A jaký je postup?

Postup přípravy

Začneme přípravou polenty, nasypeme ji do hrnce, přidáme olivový olej, oregano a zajileme vařící vodou. Na mírném ohni přivedeme k varu a krátce povaříme, dokud polenta nezhoustne a nevznikne hustá kaše. Podle chuti ochutíme solí a pepřem. Vyložíme plech pečícím papírem a pomocí lžíce na něj tvoříme placičky vysoké asi 1 cm. Pečeme asi 7 minut na 200 stupňů.

Mezitím co se pečou placičky, připravíme si zeleninovou směs. Cibuli nakrájíme na proužky, cuketu a lilek ne menší plátky. Na pánvi rozehřejeme olej a na mírném ohni začneme zeleninu restovat. Dejte pozor, aby se zelenina nespálila, chceme aby změkla a zesládla. Zhruba po deseti minutách přidáme do pánve datlový sirup a balsamico a ještě pár minut společně restujeme dokud se nevypaří tekutiny a nevznikne lehce lepivá karamelová konzistence. Podle chuti dosolíme.

Na hotové polentové placičky dáme zeleninovou směs, pár plátků avokáda a čerstvý koriandr. Nakonec lehce zakápneme citronovou šťávou.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang