Při vaření polenty jsem si řekla, co kdybych si na koláčky udělala zkaramelizovanou cibulku? Vzhledem k tomu, že doma nemáme cukr, začala jsem experimentovat a vytvořila něco naprosto dokonalého. Jak si tyto koláčky vytvořit doma?
Věřte mi, že když přidáte k cibuli lilek, cuketu a vše svaříte s datlovým sirupem a balzamicem, vznikne vám něco neuvěřitelně dobrého.
Cibulová směs je úžasná sama o sobě, když k ní ale přidáte máslové avokádo a čerstvý koriandr budete v sedmém nebi.
Ingredience
Budeme potřebovat tyto suroviny:
- 1,5 šálku polenty
- 3 šálky vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce oregana
- sůl
- 2 cibule
- 1/2 cukety
- 1/3 lilku
- 1 lžíce datlového sirupu
- 3 lžíce balzamicového octa
- 1/2 avokáda
- čerstvý koriandr
- citron
A jaký je postup?
Postup přípravy
Začneme přípravou polenty, nasypeme ji do hrnce, přidáme olivový olej, oregano a zajileme vařící vodou. Na mírném ohni přivedeme k varu a krátce povaříme, dokud polenta nezhoustne a nevznikne hustá kaše. Podle chuti ochutíme solí a pepřem. Vyložíme plech pečícím papírem a pomocí lžíce na něj tvoříme placičky vysoké asi 1 cm. Pečeme asi 7 minut na 200 stupňů.
Mezitím co se pečou placičky, připravíme si zeleninovou směs. Cibuli nakrájíme na proužky, cuketu a lilek ne menší plátky. Na pánvi rozehřejeme olej a na mírném ohni začneme zeleninu restovat. Dejte pozor, aby se zelenina nespálila, chceme aby změkla a zesládla. Zhruba po deseti minutách přidáme do pánve datlový sirup a balsamico a ještě pár minut společně restujeme dokud se nevypaří tekutiny a nevznikne lehce lepivá karamelová konzistence. Podle chuti dosolíme.
Na hotové polentové placičky dáme zeleninovou směs, pár plátků avokáda a čerstvý koriandr. Nakonec lehce zakápneme citronovou šťávou.