Podzim je nádherné roční obdob. Miluju jeho barevnost, šustění listí pod nohama a teplo postupně slábnoucích slunečních paprsků. Začíná období horké čokolády a večerů strávených s knížkou a konvicí horkého čaje.
Je to ale taky období nesmírně bohaté na skvělé lokální suroviny jako jsou jablka, hrušky, kořenová zelenina a hlavně a především dýně. Tyhle oranžové podzimní poklady zbožňuju a považuju je za takový malý zázrak. Jejich nasládlá chuť se úžasně hodí do sladkých i slaných pokrmů a člověk tak může v kuchyni neustále experimentovat.
A protože mám zrovna arašídové období a mohla bych je jíst denně po kilech, rozhodla jsem se svoje dvě závislosti spojit do jedné. Výsledkem je naprosto dokonalý dýňový dort s opravdu pořádnou dávkou arašídů. Doufám, že se tuků nebojíte a neodradí vás spojení mascarpone s arašídy, protože to by byla vaše životní chyba.
Ingredience
Na korpus:
- 160 g arašídového másla
- 60 g loupaných arašídů
- 130 g ovesných vloček
- 2 lžíce rýžového sirupu
Na krém:
- 500 g mascarpone
- 270 g dýňového pyré
- 3 vejce
- 5 lžic rýžového sirupu
- špetka soli
Karamelizované arašídy:
- 50 g loupaných arašídů
- 3 lžičky kokosového cukru
- 2 lžíce vody
- 1/4 lžičky soli
A postupovat budeme takto:
Postup přípravy
Nejprve si připravíme korpus. Vločky nasypeme do pánve a několik minut je necháme opražit. Nezapomínejte vločky míchat, aby se opražily rovnoměrně a nepřipálily se. Když vločky začnou krásně vonět a lehce zezlátnou, přesypeme je do mísy. K vločkám přidáme arašídové máslo, rýžový sirup a arašídy posekané nahrubo. Vše důkladně prohněteme a vzniklou směs upěchujeme na dno dortové formy vyložené pečícím papírem. Korpus máme hotový a zatím ho dáme odpočívat do lednice.
Na krém budeme potřebovat 3 větší vejce, nejlépe domácí, pokojové teploty. Rozklepneme je do mísy a ušleháme společně s rýžovým sirupem. Postupně do směsi zašleháme mascarpone. Ve chvíli, kdy je konzistence hladká a sýr je zcela rozmíchaný, vmícháme do krému dýňové pyré a špetku soli.
Krém nalijeme do formy na arašídový korpus a vložíme péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů. Pečeme přibližně 40 minut. Po upečení necháme dort vychladnout, ozdobíme karamelovými slanými arašídy a podáváme.
Karamelové arašídy připravíme úplně jednoduše. Arašídy necháme na pánvi lehce opražit a rozvonět. Ve chvíli kdy začínají chytat zlatavou barvu, zasypeme je kokosovým cukrem, promícháme a necháme cukr rozpouštět. Když se začne lehce napalovat a karamelizovat, přidáme do pánve sůl a trošku vody. Necháme odpařit všechnu tekutinu a ještě chvíli zahříváme. Hotové arašídy nasypeme na pečící papír a počkáme až karamel ztvrdne a zchladne.
Poznámka: dýňové pyré si připravíte jednoduše rozmixováním uvařené nebo opečené dýně. Já dýni raději peču, je potom mnohem chutnější. Vždy jí nakrájím na menší kostky a peču v troubě na 200 stupňů cca 45 minut.