Tento recept je skvělý vždy, ale především teď v létě si ho užívám dvojnásob. Nejenže je zelenina mnohem chutnější a dostupnější, ale hlavně začíná období pikniků. Ten pocit svobody, společnost skvělých lidí, volného prostoru a zeleně všude kolem a sluneční paprsky mi dodávají tolik energie a já jsem v takových chvílích opravdu šťastná. 

A právě lilkové závitky nesmí na pořádném pikniku chybět. Jsou skvělé studené a můžete je přikusovat k salátu, s pečivem nebo prostě jen tak samotné. Minulý týden jsem pořádala piknik pro kamarády a sklidili velký úspěch, a to i u masožravců.

Dříve jsem milovala naplnit lilek ricottou a čerstvými bylinkamI a dlouho jsem přemýšlela, čím to nahradit. Volba padla na kombinaci oliv a sušených rajčat, které zkrátka nikdy nemůžou zklamat.

Ingredience

Budeme potřebovat:

  • 2 menší lilky
  • hrst zelených oliv
  • 6 sušených rajčat
  • 3 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 šalotka
  • menší stroužek česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • provensálské bylinky
  • sůl, pepř

A na závěr hrst rukoly.

Postup přípravy

Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Lilek omyjeme, odřízneme vrchní část a nakrájíme ho na plátky silné cca 0,5 cm. Na plech dáme pečící papír a vyskládáme na ně plátky lilků. Potřeme je olivovým olejem, posypeme bylinkami, solí a pepřem. To samé uděláme i z druhé strany. Vložíme do trouby a pečeme cca 15 minut do změknutí. Zhruba v polovině doby lilky obrátíme.

Zatímco se lilek peče, připravíme si náplň. Do mixeru hodíme oloupanou šalotku, česnek, olivy, sušená rajčata a slunečnicová semínka. Vše důkladně rozmixujeme. Během mixování bude nejspíš potřeba setřít směs ze stěn mixeru. Výsledné pesto by mělo mít hrubší strukturu, aby v něm byly cítit jednotlivé ingredience. Já to tak mám raději, vy můžete vše rozmixovat úplně dohladka.

Upečené lilky necháme chvilku vychladnout. Po vychladnutí totiž lilek změkne a půjde hezky rolovat. Jednotlivé plátky potřeme pestem a poklademe několika lístky rukoly. Zarolujeme a podáváme.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang