Při pohledu na všechny ty krásné fotky snídaní plné vaflí a čerstvého ovoce, jsem vždycky toužila dělat si takové snídaně i doma. Před nedávnem ale přišel den D a já si pořídila svůj vlastní vaflovač. Od té doby jsme se zamilovali do našich snídaní ještě o kousek víc a vafle jsou na pořadu dne alespoň jednou týdně.
Zásadně nevařím podle receptů, takže nikdy nevím, jak moje ranní pokusy dopadnou. Občas snídáme spíš trhanec, ale jsou dny, kdy se opravdu daří. A mezi takové patří i tento recept na celozrnné vafle ze špaldové mouky. Těsto je úžasně vláčné díky přidání kyšky a božsky voní po skořici. Ty prostě musíte vyzkoušet.
Další zajímavý a oblíbený recept ze špaldové mouky je cukroví ze špaldové mouky.
Ingredience
Pro výrobu celozrnných vaflí si přichystáme:
- 200g celozrnné špaldové mouky
- 400 ml kyšky
- 2 vejce
- 3 lžíce kokosového cukru
- 1 lžička citronové kůry
- 1/2 lžičky skořice
- 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- bílý jogurt, domácí nutela a čerstvé ovoce k podávání
Postup je následující.
Postup přípravy
Do mísy rozklepněte vejce, přisypte kokosový cukr a důkladně rozšlehejte. Přilijeme kyšku a vanilkový extrakt a opět vše společně promícháme. Nakonec do tekuté složky vmícháme všechny suché ingredience, tj. špaldovou celozrnnou mouku, citronovou kůru, skořici, prášek do pečiva a špetku soli. Důkladně umícháme hladké vláčné těsto s hustší konzistencí připomínající těsto na lívance.
Takto připravené těsto necháme přibližně půl hodiny odpočívat v pokojové teplotě. Po odležení lehce vymažeme pláty vaflovače kokosovým olejem a necháme péct vafličky.
Dejte si je s čím chcete a co máte nejraději. Já zvolila domácí nutelu, bílý jogurt, čerstvé fíky a banány.
Doba přípravy: 15 minut + 30 minut na odležení těsta
Počet porcí: 10 ks