Zvláště teď v létě jsem si oblíbila snídat smoothie bowls mnohem častěji než kdykoli jindy. Sluníčko, teplo a dostatek ovoce všude kolem k tomu přímo vybízejí. Jako základ smoothie většinou používám zralé banány, protože dodají úžasnou krémovou konzistenci a sladkost, kterou po ránu potřebuji. Jedním z důvodů, proč jsem si je tak zamilovala je ta úžasná pestrost, kterou nabízejí. Pokaždé si můžete opravdu i z mála vykouzlit dokonalou snídani, která je plná živin a chutná naprosto skvěle.
Při přípravě vždy hodím do mixeru i nějaké ty „superfoods“, abych tělu dodala další živiny, vitamíny a minerály navíc. Dnes padla volba na acai prášek. Tohle malé nenápadné ovoce rostoucí v amazonských deštných pralesích u nás nejčastěji seženete sušené ve formě prášku, dají se ale sehnat i mražené plody.
Mražené se shání dost těžko, ale prášek seženete snad v každé prodejně zdravé výživy. Acai je drobné bobulovité ovoce temně fialové barvy a chutí je někde na pomezí borůvek a čokolády. Popularitu si ale nezískalo jen kvůli skvělé chuti, ale hlavně pro svoje zdravotní benefity, především díky velkému množství antioxidantů. Acai se považuje se za jedno z nejzdravějších druhů ovoce vůbec.
Spojení Acai a smoothie bowl nemůže nikdy dopadnout špatně. Pro ještě větší chuťový zážitek přidávám datle medjool, které dodají lehce medovou chuť. Pár ingrediencí, tři minuty času a máte na stole dokonalou snídani.
Ingredience
Budeme potřebovat:
- 2 zralé banány
- 1 medjool datle
- 2 lžíce vloček
- 1 lžíce chia semínek
- 2 lžíce acai prášku
Zralé banány oloupeme a dáme do mixeru. Přidáme k nim datle medjool zbavené pecky, ovesné vločky, chia semínka a acai prášek. Vše důkladně rozmixujeme do hladké konzistence. Pokud by směs byla příliš hutná, přilijte kapičku vody.