Miluju ovesné kaše na milion různých způsobů, lívanečky, palačinky nebo opečený celozrnný toast s banánem. Co ale ze snídaně udělá opravdu tu nejlepší je rozhodně domácí nutella. Zdánlivě nezdravě vypadající, pomalu se rozpouštějící čokoládová delikatesa skvěle nastartuje váš den a nabije vás energií a dobrou náladou.
Recept na domácí nutellu neobsahuje přidaný rafinovaný cukr a ztužené tuky, takže vašemu tělu dopřáváte vážně zdravou snídani. Já ji sladím nejraději medem, ale můžete zvolit sladidlo podle toho, jaké máte nejraději nebo zrovna doma ve spíži.
Skvěle se hodí i javorový nebo rýžový sirup. Pokud použijete nepražené kakao jako já, obohatíte nutellu o spoustu cenných vitamínů a antioxidantů, kterých raw kakao obsahuje opravdu velké množství.
Domácí nutela – domácí nutella recept
Domácí nutela bude vždy chutnat trošku jinak než ta kupovaná. Zaručujeme vám ale, že s tím správným receptem už na nutellu z obchodu ani nepomyslíte. Vyzkoušet ji můžete například v receptu na máslové sušenky, využít ji můžete také pro slepení perníčků.
Ingredience na domácí nutellu
- 200 g lískových oříšků
- 5 vrchovatých lžic neprženého kakaa
- 2 lžíce medu
- 150 ml vody
- špetka soli
- 2 lžíce vanilkového extraktu
Domácí nutella recept
- Lískové oříšky nasypeme na plech a vložíme je cca na 10 minut do trouby předehřáté na 200 stupňů. Tuhle část byste rozhodně neměli vynechávat, a to hned ze dvou důvodů.
- V první řadě se oříšky opražením úžasně rozvoní a získají tak svoji božskou charakteristickou vůni, díky které bude vaše nutella ještě lepší. A hlavně, oříšky po krátkém opražení půjdou krásně zbavit slupky.
- Stačí je ještě teplé nasypat na utěrky, kterou zabalíme a oříšky v ní důkladně promneme, dokud se slupka sama neodrolí. Samozřejmě se vám nepodaří odstranit úplně každý kousek, ale to vůbec nevadí.
- Po oloupání necháme oříšky lehce zchladnout. Nasypeme je do mixeru a začneme mixovat, dokud nezačnou uvolňovat tuk a vytvářet tekutější konzistenci.
- Občas bude potřeba stěrkou očistit stěny mixeru, aby se vše rozmixovalo rovnoměrně. Mixujeme tak dlouho, dokud nám nevznikne hladké oříškové máslo.
- K máslu přidáme kakao, med, vanilkový extrakt a špetku soli. Společně vše promícháme a postupně přiléváme vodu, dokud nevznikne krásně hladká nutellová konzistence.
- Nebojte se, že je krém příliš tekutý, v lednici krásně ztuhne, ale jakmile ho namažete na teplé lívance nebo si přidáte lžičku na horkou ovesnou kaši, opět krásně povolí a začne se pomalu rozpouštět.
Vegan nutela – recept
Pokud patříte mezi vegany, můžete si také dopřát lahodnou nutelu. Přinášíme vám recept na nejlepší vegan nutelu.
Vegan nutela ingredience
- 415 g syrových nebo pražených nesolených lískových oříšků
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky mořské soli
- 96 g vegan hořké čokolády
Vegan nutela recept
- Předehřejte troubu na 176 °C a nasypte lískové oříšky na plech v jedné vrstvě. Pokud jsou syrové, pečte je celkem 12-15 minut. Pokud jsou již pražené, pražte je 8-10 minut, aby se zahřály přírodní oleje a uvolnily slupky. Díky tomu se budou snáze míchat do másla.
- Vyjměte je z trouby a nechte mírně vychladnout. Poté je přendejte na velkou kuchyňskou utěrku a rukama ořechy rozválejte a odstraňte z nich většinu slupek. Chcete jich odstranit co nejvíce, protože tak získáte krémovější Nutellu.
- Přebytečné slupky nechte stranou a přidejte lískové oříšky do kuchyňského robotu nebo vysokorychlostního mixéru (nejlepších výsledků dosáhnete ve vysokorychlostním mixéru). Mixujte na nízkém stupni, dokud nevznikne máslo – celkem asi 8-10 minut – a podle potřeby seškrabujte po stranách.
- Mezitím rozehřejte čokoládu nad dvojitým kotlem nebo v mikrovlnné troubě po 30 sekundách. Odstavte.
- Jakmile je máslo z lískových oříšků krémové a hladké, přidejte vanilku a sůl a dobře promíchejte.
- Poté přidejte po troškách rozpuštěnou čokoládu a znovu mixujte, dokud se dobře nespojí. Ochutnejte a podle potřeby upravte koření, případně přidejte více soli nebo vanilky.
- Pokud je vaše Nutella málo sladká, přidejte podle chuti stévii nebo 1-2 lžíce javorového sirupu či agáve.
- Vězte, že čím více tekutého sladidla přidáte, tím bude Nutella tužší, proto přidávejte střídmě.
- Přendejte do čisté sklenice a skladujte při pokojové teplotě pro každodenní použití po dobu 2-3 týdnů nebo déle.
Zdravá nutela – recept
Nutella nemusí být nutně hříchem, který si můžete dopřát jen občas. Připravte si zdravou nutelu, kterou můžete mlsat kdykoliv.
Zdravá nutela ingredience
- 2 šálky syrových lískových oříšků
- 3 lžíce alulózy nebo jiného sladidla
- 2 lžíce kakaového prášku
Postup na zdravou nutelu
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vyložte pekáč lískovými oříšky v jedné vrstvě a opékejte je 12-15 minut.
- Lískové oříšky nechte zcela vychladnout. Přendejte je do velké utěrky a zabalte do rohů. Jednou rukou lískové oříšky nahrubo stlačte a protřepejte, abyste odstranili slupky. Takto postupujte 3 až 4 minuty.
- Rozbalte utěrku a slupky by měly z lískových oříšků snadno spadnout.
- Lískové ořechy zbavené slupky vložte do vysokorychlostního mixéru nebo kuchyňského robotu. Mixujte 4-5 minut, dokud nezůstane konzistence podobná mouce.
- Promíchejte gumovou stěrkou a mixujte do hladké a krémové konzistence.
- Přidejte kakaový prášek a granulované sladidlo a pokračujte v mixování, dokud se zcela nespojí a nebudou hedvábně hladké.
- Přendejte čokoládovo-oříškovou pomazánku do sklenice nebo nádoby.
Veganská nutella – recept
Vyhýbáte se živočišným potravinám a ingrediencím? Dopřejte si tuto vynikající veganskou nutellu.
Veganská nutella ingredience
- 1 a ½ šálku syrových lískových oříšků
- ⅓ šálku neslazeného sójového mléka
- 1 lžíce rafinovaného kokosového oleje, rozpuštěného
- 2 lžíce javorového sirupu
- 6 datlí, bez pecek
- ⅓ šálku kakaového prášku
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- ¼ lžičky soli
Veganská nutella recept
- Předehřejte troubu na 180 °C. Lískové oříšky rozprostřete na plech a pečte 10 až 12 minut, dokud lehce nezezlátnou, v polovině pečení je jednou promíchejte.
- Po vychladnutí lískové oříšky po hrstech naberte a pevně je rozetřete mezi dlaněmi, aby z nich spadla slupka. Lískové oříšky můžete také otřít v čisté kuchyňské utěrce. Oloupané lískové oříšky vložte do vysokorychlostního kuchyňského robotu.
- Mixujte na nejvyšší výkon po dobu 4 až 5 minut, dokud nevznikne konzistence ořechového másla. Přidejte zbývající přísady a opět mixujte do hladka.
- Pokud dáváte přednost řidší konzistenci, zvažte přidání většího množství kokosového oleje a trochu více javorového sirupu a znovu rozmixujte.
Nutela recept
Dáváte přednost co možná nejtradičnější nutele? Máme tu pro vás i klasický nutela recept.
Nutela recept – ingredience
- 2 šálky syrových lískových oříšků
- 2 lžíce kokosového oleje nebo oleje z lískových oříšků
- 2/3 šálku kokosového cukru
- 1/3 šálku syrového kakaového prášku
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka mořské soli
Nutela recept – postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Lískové oříšky rozložte na plech. Pražte 10-12 minut, nebo dokud slupka neztmavne a nepopraská.
- Nechte lískové oříšky na dotek vychladnout, poté je přeneste na kuchyňskou utěrku a třete je, dokud se z nich neodstraní většina slupek.
- Vložte lískové oříšky do kuchyňského robotu a mixujte 5-6 minut, nebo dokud nezískáte krémové lískooříškové máslo. Přidejte olej a mixujte další minutu. Přidejte cukr, kakao a vanilku a mixujte do úplného spojení.
- Nutellu přelijte do nádoby na uchovávání (kde po vychladnutí mírně ztuhne) nebo si ji vychutnejte ihned.
Jablečná nutela – recept
Věděli jste, že si nutelu můžete připravit také z jablek? Budete překvapeni, jak báječně tato jablečná nutela chutná.
Jablečná nutela ingredience
- 1,5 kg jablek, oloupaných, nakrájených, a zbavených jádřinců
- 500 g krystalového cukru
- 100 g hořké čokolády
- 100 g kakaa
Jablečná nutela – postup
- Jablka nasekejte v mixéru a přemístěte do hrnce. Přidejte cukr, promíchejte a přidejte k varu.
- Přidejte čokoládu, kakao a míchejte, dokud nevznikne jednolitá směs.
- Směsí naplňte vymyté sklenice, zavíčkujte, a nechte vychladnout víčkem dolů. Pokud chcete, aby vám jablečná nutela vydržela déle, můžete sklenice sterilovat po dobu 20 minut při 80 °C.
Švestková nutela – nutella ze švestek
K přípravě domácí nutely můžete s klidem využít také švestky. Získáte tak netradiční nutelu se sladkou ovocnou chutí.
Švestková nutela ingredience
- 1,5 kg švestek, vypeckovaných
- 500 g cukru krupice
- 1 balení vanilkového nebo vanilinového cukru
- 150 g kvalitní čokolády
Švestková nutela – postup
- Švestky vařte zhruba 15-20 minut doměkka a po vychladnutí rozmixujte.
- Přimíchejte cukr, nalámanou čokoládu, a nechte do druhého dne rozležet při pokojové teplotě.
- Promíchejte, důkladně rozmixujte, a naplňte směsí připravené skleničky.
- Sterilujte 20 minut při 80 °C.
Bílá nutela – recept
Nutella nemusí mít jen charakteristickou kakaovou barvu. Připravit si můžete i tuto vynikající bílou nutelu, kterou můžete použít u nejrůznějších dezertů.
Bílá nutela ingredience
- 1 hrnek pražených a loupaných lískových oříšků
- 1 šálek pražených mandlí
- 1 šálek bílých čokoládových lupínků
Bílá nutela postup
- Lískové oříšky a mandle vložte do kuchyňského robotu s velkým nožem.
Ořechy zpracovávejte, dokud nebudou hladké a krémové (přibližně 5-7 minut). - Do ořechového másla přidejte kousky bílé čokolády. Zpracovávejte je, dokud nebudou hladké a krémové (přibližně minutu).
- Uchovávejte ve zavařovací sklenici.
TIP: Vychutnejte si bílou nutelu stejně jako jakékoli jiné ořechové máslo (na chlebu, s jablky, na zmrzlině atd.).