Když si dělám salát k obědu nebo večeři, přidávám do něj většinou luštěniny, rýži nebo jiné druhy obilovin. Vím, že ne každý je mám rád, ale já je naprosto miluju – ano, kroupy. Na vánočního houbového kubu nebo šoulet nedám dopustit. Možný je to i tím, že tato jídla se u nás jedla jen zřídka a člověk si jich potom mnohem víc váží a dokáže je ocenit.
Pokud patříte mezi ty, kteří si kroupy spojují se školní jídelnou a jen při myšlence na ně se osypete, zkuste jim dát ještě šanci. Ječné kroupy jsou plné komplexních sacharidů, bílkovin a vlákniny. Navíc napomáhají zlepšovat trávení a díky vysokému obsahu vitaminu B pomáhá chránit kůži před záněty.
Kroupový salát vytvoříte pouze z několika málo ingrediencí a rozhodně si ho zamilujete. Zkuste vyměnit rajčata ze supermarketu za ty ze zahrádky nebo farmářského trhu, ten rozdíl nepopsatelný.
Ingredience
Přichystáme si:
- 1 šálek krup (250 g po uvaření)
- 3 velká rajčata
- 1 jarní cibulka
- šťáva z 1/2 citoronu
- 1 lžička hrubozrnné hořčice
- sůl, pepř
A jak na to?
Postup přípravy
Kroupy necháme přes noc namáčet ve studené vodě. Můžete namáčení vynechat, ale počítejte s tím, že se rapidně prodlouží doba jejich vaření. Druhý den kroupy propláchneme studenou vodou a necháme vařit v mírně osolené vodě pod pokličkou přibližně 20 minut. Když jsou kroupy uvařené tak říkajíc na skus, slijme je přes síto a ještě jednou důkladně propláchneme studenou vodou.
V tomto článku více informací o tom, jak dlouho se vaří kroupy.
Rajčata pokrájíme na menší kousky, jarní cibulku na tenké plátky a přidáme do vychladlých krup. Ochutíme hrubozrnnou hořčicí, citronovou šťávou a podle chuti dosolíme a opepříme.
Salát necháme ideálně alespoň dvě hodiny odležet v lednici a podáváme ho studený jako přílohu nebo nebo lehké hlavní jídlo.