Lívance jsou symbolem klidného nedělního rána, kdy se nikam nemusí, nikam se nespěchá a člověk si může dopřát něco výjimečného. Taky milujete taková rána, kdy si uvaříte dobrou kávu, z šálků se příjemně kouří a zatímco ten úžasný ranní životabudič chladne, vy si poléváte horu ovesných lívanečků javorovým sirupem nebo hroznovým sirupem?
Zdravé lívance z ovesných vloček se vyrábějí z ovsa, což je celozrnná obilovina bohatá na vitaminy, minerály a vlákninu. Oves je plný bílkovin, které pomáhají udržet pocit sytosti po delší dobu a pomáhají při obnově a růstu svalů. Obsahují také důležité vitaminy a minerály, jako je hořčík, zinek a železo.
Lívanečky z ovesných vloček jsou chutnou a zdravou alternativou tradičních lívanců. Nejenže jsou plné bílkovin a důležitých živin, ale mají také lahodnou chuť a strukturu.
Zdravé lívance z ovesných vloček se připravují nejčastěji z kombinace ovesných vloček, prášku do pečiva a trochy cukru. Ovesné vločky mají vydatnou oříškovou chuť a obsahují velké množství vlákniny a bílkovin. Prášek do pečiva pomáhá lívanečkům z ovesných vloček vykynout.
Lívanečky z ovesných vloček jsou skvělým způsobem, jak výživně nastartovat den. Ovesné vločky poskytují komplexní sacharidy, které vám dodají trvalou energii po celé dopoledne, zatímco prášek do pečiva a cukr dodají trochu sladkosti a textury.
Tyto zdravé domácí lívance z ovesných vloček můžete doplnit oblíbeným ovocem, ořechovým máslem a nebo jogurtem a připravit si tak chutné a výživné jídlo.
Pokud tedy hledáte chutnou a zdravou snídani, ovesné lívanečky jsou vynikající volbou. Nabízejí dokonalou kombinaci chuti a výživných látek a určitě se stanou základem vaší snídaně!
Banánové lívance z vloček – recept
Tyto banánové lívance z ovesných vloček a banánu jsou zdravé, bez bílého cukru a mouky, takže člověk po nich nemá břicho jak před porodem.
Skořice a banán těsto na banánové lívance z ovesných vloček krásně osladí, takže doslazovat už není třeba. Zvlášť pokud je na závěr polijete tak litrem javorového sirupu.
Ingredience na banánové lívance z vloček
- 160 g ovesných vloček
- 1 velký banán (150 g)
- 1 lžička skořice
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- 250 ml kokosového mléka
- olej na vymazání pánve
- ovoce a javorový sirup k podávání
Postup na banánové lívance z vloček
- Ovesné vločky rozmixujeme v robotu na jemnou mouku a přesypeme do mísy.
- Přidáme skořici a prášek do pečiva a vše promícháme.
- Banán dáme společně s mlékem do mixeru a rozmixujeme.
- Nalijeme směs k ovesné mouce a vše důkladně vymícháme do hladkého těsta.
- Pánev nebo lívanečník rozehřejeme, lehce potřeme olejem a lžící tvoříme lívanečky libovolné velikosti.
- Banánové lívance z ovesných vloček opékáme z každé strany přibližně 3 minuty (nesmažte lívance na nejvyšším plameni, spálili by se na povrchu a uvnitř by zůstaly syrové).
TIP: Pokud máte více přezrálých banánů vyzkoušejte také recept na zdravé banánové muffiny.
Ovesné lívance – recept
Příprava chutné snídaně nemusí být složitá. Ovesné lívance jsou zdravou a snadno připravitelnou snídaní, na které si pochutná každý člen rodiny.
Ingredience na ovesné lívance
- 1 šálek ovesných vloček
- 1 šálek mléka
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce medu
Postup na ovesné lívance
- V mixéru nebo kuchyňském robotu smíchejte ovesné vločky, mléko, vejce, prášek do pečiva a med.
- Mixujte do hladka.
- Rozehřejte nepřilnavou pánev nebo pánvičku na středně silném ohni.
- Vymažte ji máslem nebo olejem.
- Nalijte těsto na pánev v malých kolečkách.
- Smažte několik minut z každé strany, dokud nezíská zlatavou barvu.
- Ovesné lívance podávejte s oblíbenou polevou – čerstvým ovocem, javorovým sirupem nebo třeba čokoládovými lupínky.
TIP: Místo ovesných lívanců si můžete připravit rychlé sušenky z ovesných vloček.
Skořicové lívance – recept
Tyto vydatné skořicové lívance můžete doplnit čímkoli od jogurtu a čerstvého ovoce až po moučkový cukr s javorovým sirupem.
Ingredience na skořicové lívance
- 2 šálky hladké mouky
- 2 šálky staromódních ovesných vloček
- ¼ hrnku hnědého cukru
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička soli
- 2 šálky mléka
- 2 vejce
- ¼ šálku neslazeného jablečného pyré
Recept je na 10 lívanců.
Postup na skořicové lívance
- Ve velké míse smíchejte mouku, ovesné vločky, hnědý cukr, prášek do pečiva, skořici a sůl.
- Mléko, vejce a jablečné pyré prošlehejte v samostatné míse.
- Vmíchejte je do moučné směsi, dokud nebude těsto hladké.
- Rozehřejte lehce naolejovanou pánvičku na středně vysoké teplotě.
- Po velkých lžících nakapejte těsto na pánev a vařte, dokud se nevytvoří bubliny a okraje nejsou suché, 3 až 4 minuty.
- Obraťte je a smažte, dokud nezhnědnou i z druhé strany, 1 až 2 minuty.
- Postup opakujte se zbývajícím těstem.
- Skořicové lívance podávejte s tím, na co máte chuť!
Lívance z banánu – recept
Tyto lívance z banánu jsou skvělým způsobem, jak začít den! Jsou rychlé a snadné na přípravu a jejich chuť je úžasná. Tak proč je nevyzkoušet a nevychutnat si lahodnou snídani během chvilky!
Ingredience na lívance z banánu
- 2 zralé banány
- 2 velká vejce
- 2/3 hrnku hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce rostlinného oleje
- máslo nebo olej na vaření
Postup na lívance z banánu
- Banány rozmačkejte v míse dohladka.
- Přidejte vejce a šlehejte, dokud se zcela nespojí.
- V samostatné míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
- Přidejte suché přísady k mokrým a míchejte, dokud se nespojí.
- Rozpalte velkou nepřilnavou pánev nebo rošt na středním ohni a přidejte malé množství másla nebo oleje.
- Na rozpálenou pánev vhazujte lívance o velikosti 1/4 šálku a smažte, dokud se nevytvoří bubliny a okraje lehce nezhnědnou, asi 2 až 3 minuty.
- Lívance obraťte a smažte další 2 minuty nebo dokud nejsou propečené.
- Lívance z banánu podávejte s rozpuštěným máslem a oblíbeným sirupem.
Banánové lívance s čokoládovými vločkami
Toto lívancové těsto je velmi snadné na přípravu a je naprostou nezbytností pro každý rodinný nedělní brunch. Plátky banánů se na lívance pokládají ještě na pánvi, aby byly krásně dozlatova opečené. Vychutnejte si banánové lívance s čokoládovými vločkami.
Ingredience na banánové lívance s čokoládovými vločkami
- 100 ml mléka
- 2 vejce
- 120 g mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 15 g čokoládového posypu
- 1 lžička másla
- 1 kus banánu
- 1 lžička skořice, mletá
- 1 lžička mletého kardamonu
- 1 špetka nového koření, mletého
- 1 špetka zázvoru, mletého
- med (volitelně)
Recept je na 2 porce.
Postup na banánové lívance s čokoládovými vločkami
- Oddělte vejce.
- Mléko, žloutek a koření Kotányi utřete do pěny.
- Do mouky vmícháme prášek do pečiva a pomalu vmícháme do mléčné směsi. Směs by měla být hustá, ale stále tekutá – podle konzistence upravte množství přidané mouky.
- Z bílků ušleháme tuhý sníh a pomalu jej vmícháme do směsi spolu s čokoládovou posypkou.
- Na pánvi rozpustíme máslo.
- Pomocí malé naběračky nalijte lívance na pánev a navrch naaranžujte plátky banánu.
- Smažte, dokud nebudou z obou stran zlatavě hnědé.
- Vyjměte je z pánve a položte na papírové utěrky.
- Banánové lívance s čokoládovými vločkami podávejte na talíři s medem.
Lívance se skořicí – recept
Tyto vydatné lívance se skořicí jsou lehce oslazené, provoněné skořicí a pořádně nadýchané!
Ingredience na lívance se skořicí
- 3/4 šálku hladké mouky
- 3/4 šálku rychlých ovesných vloček
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 lžička skořice
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 1 šálek mléka
- 1 velké vejce
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
Recept je na 8 menších lívanců.
Postup na lívance se skořicí
- Ve velké míse prošlehejte mouku, ovesné vločky, hnědý cukr, skořici, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- V samostatné středně velké míse vyšlehejte mléko, vejce, olej a vanilku.
- Přidejte mléčnou směs do moučné směsi a míchejte, dokud se suché přísady nespojí, přičemž dávejte pozor, abyste nemíchali příliš.
- Těsto nechte 10 minut odpočívat.
- Těsto by mělo být husté, ale stále řídké.
- Rozpalte velkou pánev s nepřilnavým povrchem nebo lívanečník na středně nízké teplotě.
- Přidejte lžičku másla, abyste pánev vymastili, a pak na ni pomocí vrchovaté čtvrtiny šálku naneste těsto.
- Že je čas obrátit, poznáte podle toho, že okraje jsou pevné a všude kolem vyskakují bublinky, což trvá 2-3 minuty.
- Obraťte a smažte, dokud druhá strana nezezlátne, 1-2 minuty.
- Tento postup opakujte se zbývajícím těstem.
- Lívance se skořicí podávejte se sirupem, jogurtem nebo čerstvým ovocem.
Lívance z ovesných vloček a banánu – recept
Nejjednodušší lívance z ovesných vloček a banánu připravené přímo v mixéru. Tyto nadýchané zdravé lívance jsou přirozeně bezlepkové, bez mléka a bez mouky a přidaného cukru. Připravte se na jednoduchou, ale chutnou snídani.
Ingredience na lívance z ovesných vloček a banánu
- 2 středně zralé banány (nejlépe, když mají hodně hnědých skvrn)
- 2 vejce
- 1/2 šálku neslazeného mandlového mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 a ½ šálku staromódních ovesných vloček, v případě potřeby bezlepkových
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky soli
- olivový olej na vaření
Recept je na 3 porce.
Postup na lívance z ovesných vloček a banánu
- Přidejte všechny ingredience do mixéru a mixujte na nejvyšší výkon, dokud nebude směs zcela hladká, přibližně 30 sekund až 1 minutu.
- Nechte těsto v mixéru, zatímco si zahříváte pánev.
- Mřížku lehce potřete kokosovým olejem, veganským máslem nebo olivovým olejem a postavte ji na střední teplotu.
- Jakmile je pánev rozpálená, přidejte na ni 1/3 šálku těsta na každý lívanec a smažte 2-4 minuty, dokud se lívance mírně nenafouknou a na okrajích se neobjeví několik bublinek.
- Lívance obraťte a smažte, dokud nejsou ze spodní strany zlatavě hnědé. Pokud zjistíte, že lívance hnědnou příliš rychle, je třeba snížit teplotu. Je lepší začít na středním ohni a později ho snížit na středně nízký, aby se lívance nepřipálily. Pokud se vám z pánve začne kdykoli kouřit, znamená to, že je příliš rozpálená.
- Pánev otřete a opakujte s dalším olejem a zbývajícím těstem.
- Celkem se připraví 9 lívanců.
- Lívance z ovesných vloček a banánu podáváme pro 3 osoby, každý po 3 lívancích.
Vločkové lívance – recept
Vločkové lívance se snadno připravují a jsou plné chuti. Kombinace křupavých obilných vloček a sladkých lívanců vám jistě zpříjemní ráno. Zde je recept na vločkové lívance, ze kterých připravíte asi 8 lívanců.
Ingredience na vločkové lívance
- 1 šálek hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 1 šálek oblíbených obilných vloček
- 1 vejce
- 1 šálek mléka
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 1 lžíce cukru
Postup na vločkové lívance
- Do středně velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Přidejte vločky a promíchejte, dokud se nespojí.
- V samostatné míse vyšlehejte vejce, mléko, rozpuštěné máslo a cukr.
- Mokré přísady vlijte do suchých a míchejte, dokud se nespojí.
- Rozpalte velkou nepřilnavou pánev na středním ohni a postříkejte ji sprejem na vaření.
- Naberte asi 1/4 šálku těsta na pánev a smažte asi 2 minuty dozlatova.
- Lívanec obraťte a smažte další 1-2 minuty.
- Vločkové lívance podávejte se sirupem, medem nebo oblíbenou polevou.
Lívance s banánem – recept
Tyto lívance s banánem jsou jednoduché, vhodné pro děti a skvěle se hodí na spotřebování banánů. Přidejte lžíci arašídového másla a špetku skořice, abyste je posunuli na vyšší úroveň!
Ingredience na lívance s banánem
- 1 zralý banán
- 2 vejce
- 1/4 šálku bezlepkových ovesných vloček
- špetka soli
- špetka skořice
- 1 lžíce arašídového nebo mandlového másla (nepovinné)
- kokosový olej/máslo na vaření
Postup na lívance s banánem
- Banán rozmačkejte vidličkou.
- Vejce, ovesné vločky, sůl a skořici vyšlehejte dohladka.
- Přidejte arašídové máslo a vmíchejte ho do těsta.
- Na nepřilnavé pánvi rozehřejte na středně nízké teplotě asi lžíci kokosového oleje/másla.
- Smažte asi 2 minuty, dokud se nesrazí. Dbejte na to, aby teplota nebyla příliš vysoká, aby se nepřipálily. Pokud chcete, přidejte několik čokoládových lupínků.
- Na druhé straně smažte dalších 30 sekund.
- Lívance s banánem podávejte s banány a javorovým sirupem.
Lívance s ovesnými vločkami – recept
Těsto na lívance s ovesnými vločkami snadno připravíte v mixéru, takže tyto lehké a nadýchané lívance jsou skvělé k snídani kterýkoli den v týdnu. Pokud potřebujete, aby byl tento recept bezlepkový, nezapomeňte použít certifikované bezlepkové ovesné vločky.
Ingredience na lívance s ovesnými vločkami
- ½ šálku neslazeného mandlového mléka a další podle potřeby
- ½ šálku plnotučného řeckého jogurtu
- 1 velké vejce
- 2 lžíce javorového sirupu a další na podávání
- 1 lžíce avokádového oleje plus další na pánev
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 šálky celých ovesných vloček
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky skořice
- ½ lžičky mořské soli
- čerstvé ovoce na podávání
Recept je na 6 lívanců.
Postup na lívance s ovesnými vločkami
- Do mixéru dejte mandlové mléko, jogurt, vejce, javorový sirup, avokádový olej, vanilku, ovesné vločky, prášek do pečiva, skořici a sůl a rozmixujte dohladka.
- Směs nalijte do velké mísy a promíchejte, aby se těsto rovnoměrně spojilo.
- Rozpalte nepřilnavou pánev na středně nízkém ohni a lehce ji potřete olejem.
- Pomocí odměrky na ⅓ šálku nalijte těsto na pánev.
- Lívance smažte 1 až 2 minuty z každé strany, nebo dokud se nenafouknou a nezískají zlatavou barvu, přičemž podle potřeby snižujte teplotu a pracujte po dávkách.
- Zbylé těsto mezi jednotlivými dávkami zhoustne. Pokud je příliš husté, zřeďte ho podle potřeby dalšími 1 až 2 lžícemi mandlového mléka.
- Lívance s ovesnými vločkami podávejte s javorovým sirupem a čerstvým ovocem.
TIP: Vyzkoušejte z ovesných vloček také recept na domácí ovesnou kaši, ovesné vločky s mlékem nebo ovesné sušenky s arašídovým máslem.