Myslím, že snad neexistuje oblíbenější recept z této úžasné zeleniny, než polévka. Každý má ten svůj oblíbený a zaručeně nejlepší a luxusní recept. Jedno ale mají společné, mají úžasně zářivou barvu, skvělou chuť, spoustu vitamínů a zaručeně vás v chladných podzimních dnech zahřejí.
Běžte se projít na farmářské trhy a podívejte se na ty nádherné druhy, které tam farmáři nabízejí, určitě si vyberete právě tu vaši oblíbenou. Určitě tu najdete dýni špagetovou, máslovou a asi nejznámější hokaido, kterou já osobně mám nejraději.
Hokaido jsem si oblíbila a zamilovala hned z několika důvodů, prvním z nich je samozřejmě fakt, že zkrátka skvěle chutná. Druhý důvod potěší určitě nejednoho z vás, tato dýně se nemusí loupat a můžete ji vařit nebo péct přímo se slupkou. Ušetříte tak nejen čas, ale i spoustu nervů při loupání tvrdé slupky.
I proto jsem si tolik oblíbila tuto luxusní dýňovou polévku. Je jednoduchá, opravdu téměř bez práce a výsledek je úžasný. Spojení štiplavého zázvoru a pikantní kari pasty s nasládlým kokosovým mlékem tvoří balzám pro vaše chuťové pohárky. A pokud patříte mezi milovníky koriandru jako já, rozhodně jím nešetřete, protože teprve s ním je to opravdu dokonalost.
Ingredience
Připravíme si:
- 1 větší dýně hokaido (cca 1,5 kg po zbavení semínek)
- 3 větší mrkve
- 4 stroužky česneku
- kokosový olej
- 2 cibule
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- 1 lžička zelené kari pasty
- 200 ml kokosového mléka
- 1 limetka
- 1 citron
- chilli paprička
- sůl, pepř
- čerstvý koriandr
A jak zní postup?
Postup přípravy
Dýni důkladně omyjeme, rozřízneme na čtvrtiny a zbavíme semínek. Pokrájíme ji na menší kousky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem. Na zhruba stejně velké kousky nakrájíme i oloupanou mrkev a přidáme ji na plech. K zelenině nakonec přidáme ještě celé oloupané stroužky česneku, zakápneme troškou olivového oleje, osolíme a opepříme a vše promícháme.
Přiklopíme alobalem a pečeme na 200 stupňů do změknutí. Po této době alobal sundáme, troubu zmírníme na 180 stupňů a pečeme ještě přibližně čtvrt hodiny. Po upečení by měla být dýně krásně měkká a lehce opečená.
Mezitím, co se zelenina dopéká, ve větším hrnci orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Necháme ji jen lehce změknout a zesládnout, přidáme zázvor, kari pastu a ještě minutku společně opékáme. Teď už jen nasypeme do hrnce upečenou zeleninu s česnekem, zalijeme vodou nebo vývarem, kokosovým mlékem a vše důkladně rozmixujeme na hladký krém.
Nakonec dochutíme šťávou z citronu a limetky a podle chuti dosolíme a dopepříme. Pokud máte dýňovou polévku rádi pikantní, přidejte nasekanou chilli papričku. Luxusní dýňovou polévku podávejte posypanou čerstvým koriandrem.
A tady ještě tipy na tuto vynikající luxusní dýňovou polévka z pečené dýně a tip na pečenou zeleninu, konkrétně recept na pečenou dýni hokaido.