Řekla jsem si, že sladký recept z dýně zkrátka na blogu chci mít a vznikly z toho naprosto skvělé muffiny. Konečně se mi totiž povedly ty krásně nadýchané a vysoké dýňové muffiny, které jsem doteď obdivovala pouze na fotkách a tiše záviděla. Jak takové dobroty můžete dosáhnout také vy?
A jak vlastně tyhle dýňové muffiny chutnají? Jsou nadýchané, úžasně vláčné a božsky voní skořicí. Prostě podzim zabalený do papírového košíčku. O sladkost se v těstě postará banán, skořice a troška rýžového sirupu. Mě to tak naprosto vyhovuje, ale vy si do těsta přidejte klidně o lžíci sirupu navíc.
Ingredience
Na přípravu dýňových muffinů si připravíme:
- 350 g dýňového pyré (cca z 1/2 dýně hokaido)
- 2 vejce
- 3 lžíce oleje (já použila ořechový)
- 2 lžíce rýžového sirupu
- 1 větší zralý banán
- 150 ml vody
- 120 g jáhlové mouky
- 150 g hladké špaldové mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 50 g lískových ořechů
A jak dál?
Postup přípravy
Dýni hokaido omyjeme a nakrájíme i se slupkou na menší kostičky a vaříme cca 20 minut, dokud není zcela měkká. Uvařenou dýni scedíme a necháme úplně vychladnout a rozmixujeme ji na hladké pyré.
Pokud máte hotové dýňové pyré, máte téměř hotovo, teď už je to brnkačka. Nejprve smícháme v míse všechny tekuté ingredience, tzn. dýňové pyré, vejce, olej, rýžový sirup a rozmačkaný banán. Postupně přiléváme a vmícháváme vodu. V menší míse smícháme jáhlovou a špaldovou mouku s jedlou sodou, skořicí a zázvorem a postupně zapracujeme do tekutého základu. Na závěr do těsta přidáme hrubě posekané lískové ořechy.
Formu na dýňové muffiny vyložíme papírovými košíčky a naplníme je přibližně do 2/3 těstem. Nikdy neplňte košíčky až po okraj, jinak těsto přeteče ven. Takto připravené vložíme plech do trouby předehřáté na 175 stupňů a pečeme 25 minut.
Doba přípravy: 35 minut
Počet porcí: 13 ks