Dlouho jsem přemýšlela, jak tyto kuličky pojmenovat, ale žádné pojmenování dostatečně nevystihovalo, jak moc dobré jsou. tohle cukroví je totiž jednoduše božské. Sladká karamelová chuť datlí tvoří společně s vlašskými ořechy nebeskou chuť. Jak si je doma snadno připravit?
Doporučuji dělat rovnou dvojitou dávku, aby vám, kvůli neustálému ochutnávání během přípravy, na finální podobu kuliček alespoň něco zbylo.
Ingredience
Přichystáme si:
- 1,5 šálku jemně pomletých ovesných vloček
- 1 šálek sušených datlí
- 1 a 1/2 šálku vlaškých ořechů
- 1 lžíce chia semínek
- 3 lžíce slunečnicových semínek
- skořice a mák na obalení
A jak na to?
POSTUP
Ořechy opět necháme několik hodin máčet, poté scedíme a necháme na ubrousku proschnout. Ze 2/3 umixujeme v mixéru ořechové máslo. Občas budeme muset ořechy stěrkou setřít ze stěn a mixovat znovu, ale díky máčení jde mixování snadno. Máslo přendáme do misky a do mixéru přesypeme zbytek ořechů a slunečnicová semínka. Ty pomixujeme pouze velmi krátce, abychom zachovali jejich strukturu.
Směs přesypeme k ořechovému máslu a použije naposledy mixér. Nyní přišla ta správná chvíle na umixování datlové pasty. Pokud používáte sušené datle, a já předpokládám, že ano, je vhodné je před samotným mixování na cca půl hodiny namočit do horké vody. Takto změklé ovoce slijeme a rozmixujeme.
Pak už jen všechny ingredience smícháme a ze vzniklé směsi tvoříme kuličky. Já na obalení použila skořici, protože k Vánocům neodmyslitelně patří a já ji zbožňuju. Jako druhou variantu jsem zvolila modrý mák, který dodá kuličkám příjemný šmrnc.