Cizrna je bezpochyby velmi oblíbená, ale také zdravá a prospěšnými látkami nabitá luštěnina. Z cizrny můžete připravit celou řadu lahodných pokrmů. V dnešním článku si ukážeme, jak připravit domácí falafel. Můžete také vyzkoušet recept na cizrnu na paprice nebo také cizrnový krém.
V egyptské kuchyni má cizrnový falafel nezastupitelnou roli, falafel je také často používán jako příloha k receptům s kuřecím masem. Tento i další recepty z cizrny ocení i příznivci makrobiotických receptů.
Co je falafel
Co je falafel? Falafel je název pro smažené kuličky či placičky, které se připravují zejména v blízkovýchodní kuchyni, a to nejčastěji z mleté cizrny. Podobnou pochoutkou může být i křupavý kuřecí popcorn. Falafel můžete využít i v receptu na masové kuličky v rajčatové omáčce. Pochutnáte si!
Variací na tento pokrm je mnoho. Například v Egyptě se obvykle používají fazole fava, zatímco izraelské sendviče falafel se obvykle připravují z cizrny a obsahují více příloh.
Falafel s čím podávat
V dnešní době se falafel často podává v pitě, která funguje jako kapsa, samoon nebo zabalený v plochém chlebu známém jako tabon; „falafel“ také často označuje takto připravený zabalený sendvič.
Falafelové kuličky mohou být doplněny saláty, nakládanou zeleninou, pálivou omáčkou a polité omáčkami na bázi tahini.
Falafelové kuličky se mohou jíst také samostatně jako svačina nebo se podávají jako součást meze tácku (sortiment předkrmů).
Falafel recept
Připravte si doma vynikající cizrnový falafel. Recept si jistě velmi rychle osvojíte.
Falafel ingredience
- 300 g uvařené cizrny
- 3 lžíce olivového oleje
- citronová šťáva
- 1 lžička římského kmínu
- stroužek česneku
- sůl, pepř
- hrst sekaných koriandrových lístků
Falafel recept – postup
- Základem tohoto receptu je cizrna. Buď si můžete ulehčit práci a koupit konzervovanou, kterou už nemusíte vařit, nebo si koupíte suchou a dáte si ten čas a práci s jejím vařením.
- Pokud zvolíte druhou variantu, stačí cizrnu přes noc namočit do vody a poté v čisté vodě uvařit do měkka. Je jen na vás, kterou cestu zvolíte, výsledek bude v obou případech chutnat skvěle.
- Teď už ale k samotné přípravě cizrnového falafelu. Je velice jednoduchá. Všichni ingredience kromě koriandru vložíme do mixéru a umixujeme kompaktní hmotu.
- Pokud v ní zbudou menší kousky cizrny, není to vůbec na škodu. Směs by se ale neměla drolit (když tak přidejte více oleje), aby z ní šly tvořit kuličky. Nejlépe se tvoří navlhčenými dlaněmi.
- Před pečením v troubě falafel lehce potřu olivovým olejem, aby se při pečení vytvořila krásná kůrka. Nejsnáze toho docílíte, když si nalijete do dlaní a kuličky v nich jednoduše poválíme.
- Hotový cizrnový falafel v troubě pečte při 180 °C cca 35 – 40 minut.
- Podávat můžete s guacamole a lehkým listovým salátkem.
Falafel v troubě – recept
Falafel v troubě je skvělým nápadem na večeři či oběd s lehkým nádechem východní exotiky.
Falafel v troubě – ingredience
- ¼ šálku + 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 šálek sušené (nevařené/surové) cizrny, propláchnuté, přebrané a namočené nejméně 4 hodiny a maximálně 24 hodin v chladničce
- ½ šálku nahrubo nakrájené červené cibule (asi ½ malé červené cibule)
- ½ šálku balené čerstvé petrželky (většinou listy, ale malé stonky jsou v pořádku)
- ½ šálku baleného čerstvého koriandru (většinou listy, ale malé stonky jsou v pořádku)
- 4 stroužky česneku, rozčtvrcené
- 1 lžička jemné mořské soli
- ½ lžičky (asi 25 závitů) čerstvě mletého černého pepře
- ½ lžičky mletého kmínu
- ¼ lžičky mleté skořice
Falafel v troubě recept
- Troubu předehřejte na 180 °C, rošt umístěte do střední polohy. Nalijte ¼ šálku olivového oleje na velký plech s okraji a otáčejte, dokud nebude plech rovnoměrně pokrytý.
- V kuchyňském robotu smíchejte namočenou a okapanou cizrnu, cibuli, petržel, koriandr, česnek, sůl, pepř, kmín, skořici a zbývající 1 lžíci olivového oleje. Zpracovávejte do hladka, asi 1 minutu.
- Rukama naberte asi 2 lžíce směsi. Z falafelů vytvarujte malé placičky, asi 2 cm široké a ½ cm silné. Každý falafel položte na olejem vymazanou pánev.
- Pečte 25 až 30 minut, v polovině pečení falafely opatrně obracejte, dokud nejsou z obou stran sytě zlatavé. Tyto falafely vydrží v chladničce až 4 dny nebo v mrazničce několik měsíců.
Cizrnový falafel – recept
Tento báječný falafel obsahuje cizrnu, čerstvé bylinky a to správné koření. Vyzkoušejte jej například v pitě se zeleninou.
Cizrnový falafel ingredience
- 2 šálky sušené cizrny (NEPOUŽÍVEJTE konzervovanou nebo vařenou cizrnu)
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 šálek čerstvých petrželových listů, stonky odstraněny
- ¾ šálku čerstvých koriandrových listů, stonky odstraněny
- ½ šálku čerstvého kopru, odstraněné stonky
- 1 malá cibule, rozčtvrcená
- 7-8 oloupaných stroužků česneku
- Sůl podle chuti
- 1 lžíce mletého černého pepře
- 1 lžíce mletého kmínu
- 1 lžíce mletého koriandru
- 1 lžička kajenského pepře, nepovinně
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce opražených sezamových semínek
- Olej na smažení
Cizrnový falafel recept
- Začněte den předem. Sušenou cizrnu a jedlou sodu vložte do velké mísy naplněné vodou tak, aby byla cizrna pokryta alespoň dvěma centimetry. Cizrnu namočte přes noc na 18 hodin (pokud je ještě příliš tvrdá, tak déle).
- Když je cizrna hotová, úplně ji slijte a osušte.
- Přidejte cizrnu, bylinky, cibuli, česnek a koření do velké mísy kuchyňského robotu s nožem. Kuchyňský robot spusťte po 40 sekundách, dokud se vše dobře nespojí a nevytvoří směs na falafel.
- Přeneste směs na falafel do nádoby a pevně ji přikryjte. Uložte do chladničky alespoň na 1 hodinu nebo (až na celou noc), dokud nebude připraven k vaření.
- Těsně před smažením přidejte do směsi na falafel prášek do pečiva a sezamová semínka a promíchejte lžící.
- Naberte lžíci směsi na falafel a vytvarujte z ní placičky. Při tvarování placiček je dobré mít mokré ruce.
- Středně velký hrnec naplňte olejem do výšky 3 cm. Olej zahřívejte na středně vysoké teplotě, dokud nezačne jemně bublat.
- Do oleje opatrně vhoďte falafelové placičky a nechte je smažit asi 3 až 5 minut, dokud nebudou křupavé a zvenku středně hnědé. Vyvarujte se přeplnění pánve falafely, v případě potřeby je smažte po dávkách.
- Usmažené falafelové placičky vložte do cedníku nebo na talíř vyložený papírovými utěrkami, aby se osušily.
- Falafel podávejte horký, nebo falafelové placičky sestavte do pita chleba s tahini nebo cizrnovým hummusem, rukolou, rajčaty a okurkami.
Domácí falafel – recept
Chcete si připravit domácí falafel? Stačí dostatek kvalitní surové cizrny, správná kombinace koření a dalších ingrediencí, a v klidu domova rázem vykouzlíte naprosto dokonalý domácí falafel, ke kterému se budete rádi kdykoliv vracet.
Domácí falafel ingredience
- 200 g sušené cizrny namočené přes noc (nepoužívejte cizrnu z konzervy)
- 80 g cibule nakrájené nahrubo
- 60 g petrželky, nahrubo nasekané (asi jeden velký svazek)
- 16 g koriandru, nahrubo nasekaného (asi jeden velký svazek)
- 1 malá zelená chilli paprička, serrano nebo jalapeňo paprička
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky kardamonu
- 1/4 lžičky černého pepře
- 2 lžíce cizrnové mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- avokádový olej na smažení
Domácí falafel – postup
- Večer předem namočte sušenou cizrnu do vody. Ujistěte se, že voda pokrývá cizrnu 2-3 centimetry, protože se ztrojnásobí.
- Cizrnu slijte, propláchněte a přidejte ji do kuchyňského robotu spolu s cibulí, petrželí, koriandrem, pepřem, česnekem, kmínem, solí, kardamomem a černým pepřem.
- Kuchyňským robotem několikrát pulzujte, dokud směs nebude připomínat strukturu hrubého písku.
- Směs na falafel přendejte do mísy a přidejte cizrnovou mouku a jedlou sodu. Promíchejte, poté směs přikryjte nebo přiklopte pokličkou a dejte na 30 minut až hodinu do chladničky.
- Pomocí rukou, naběračky na zmrzlinu nebo naběračky na falafel tvarujte falafel do kuliček nebo placiček. Pokud se vám zdá, že je směs příliš mokrá, můžete přidat další lžíci cizrnové mouky. Pokud je příliš suchá a drobivá, můžete přidat lžičku nebo dvě vody nebo citronové šťávy.
- Jakmile jsou falafely vytvarovány, můžete je uvařit vámi preferovaným způsobem uvedeným výše. Chcete-li falafel usmažit, přidejte do hrnce na střední teplotu dostatečně vysokou vrstvu oleje. Olej zahřejte.
- Falafely smažte po dávkách (asi 6-8 najednou) 1-2 minuty nebo dokud nezezlátnou.
- Pomocí škrabky kontrolujte barvu falafelů a ujistěte se, že se nepřevařily. Poté je vyjměte na talíř vyložený papírovou utěrkou.
- Vyjmutí falafelů z pánve, jakmile jsou uvařené a zlatavé.
- Falafel podávejte ihned, dokud je teplý a zvenku křupavý. Výborné jsou také podávané s omáčkou tahini.