Taky milujete dýně? Já se každý rok nemůžu dočkat jejich hlavní sezóny, to je potom jím pořád. Dýňová sezóna už pomalu končí, ale tento dýňový bezlepkový dortík musíte určitě vyzkoušet. Je totiž vynikající. Jak na to?
Ingrediencí je sice více, za to však vznikne opravdu výborný a zdravý dort, na kterém si pochutná celá rodina.
Ingredience
Na korpus:
- 100 g jáhel
- 45 g sušených datlí
- 3 lžíce kokosu
- 1 lžíce kakaa
- 1 vejce
Na náplň:
- 500 g tvarohu
- 2 lžíce vanilkového pudinku bez lepku
- 1 vejce
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- stevie dle chuti
- pyré z 1/2 dýně hokaido
- 1/2 lžička skořice
Na polevu:
- 2 kostičky 90% čokolády
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce kakaa
A jak postupujeme?
Postup přípravy
Jáhly nejprve několikrát spaříme, abychom předešli hořké chuti a až poté je dáme vařit společně s datlemi. Můžete v mléce, já vařila pouze ve vodě. Nebojte se přidat víc tekutiny, není vůbec od věci, když se jáhly trošku rozvaří, naopak. Uvařenou směs necháme zchladnout a rozmixujeme na hladkou hmotu, kterou smícháme s ostatními ingrediencemi a rozetřeme na dno dortové formy.
Na náplň budeme potřebovat dýňové pyré, které si vytvoříte rozmixování uvařené dýně. Vychladlé pyré vymícháme s tvarohem, vejcem, pudinkem a dochucovadly a rozetřeme na spodní díl dortu.
Pečeme na 180 stupňů cca 40 minut (zkrátka dokud tvaroh neztuhne). Upečený dort potřeme čokoládovou polevou a posypeme kokosovými plátky.
Doba přípravy: 1,5 hodiny
Počet porcí: 8
A pokud zbyde ještě nějaká dýně hokaido, tak zde oblíbené recepty z dýně hokaido.