Tvarohové koláče a dezerty patří mezi vděčnou klasiku, kterou nemůžete nikdy urazit. Tvaroh je navíc výborným zdrojem kvalitních bílkovin a je proto ideální svačinkou i v redukčních stravovacích režimech.
Pokud jste ještě nezkoušeli kombinaci máku, tvarohu a ovoce, musíte tuto chybu okamžitě napravit – je totiž dokonalá. A proč ne právě v podobě skvělého zdravého koláče, který můžete mlsat bez výčitek a ještě si náramně pochutnáte. Použít můžete zbytek zásob mraženého ovoce z loňské sezóny, skvěle se hodí např. meruňky.
Ingredience
Na korpus:
- 1 šálek ovesných vloček
- 1/2 šálku lískových ořechů
- 1/2 šálku sušených datlí
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce koření Maková směs
Na náplň:
- 500 g tvarohu
- 2 vejce
- 2 lžíce makové směsi
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce rýžového sirupu
- 25 kapek stévie
- 6 meruněk
A jak zní postup?
Postup přípravy
Nejprve si připravíme korpus koláče. Na kokosovém oleji opečeme ovesné vločky společně s posekanými lískovými ořechy. Když se krásně rozvoní a lehce zezlátnou, přesypeme je do mixeru. Necháme lehce vychladnout a mezitím zalijeme datle cca 1 dcl horké vody. Datle krásné změknou a a pomohou spojit vločky s ořechy. Přisypeme je tedy i s vodou a makovou směsí do mixeru k vločkové směsi a společně rozmixujeme. Vznikne lehce drolivá směs, kterou pomocí prstů natlačíme na dno malé dortové formy. Připravený korpus dáme na 10 minut péct do trouby na 180 stupňů.
Mezitím, co se peče korpus, máme dostatek času připravit si tvarohovou náplň. Smícháme tvaroh s vejci, makovou směsí a vanilkovým extraktem. Podle chuti osladíme stévií a rýžovým sirupem.
Meruňky si pokrájíme na silnější plátky. Upečený korpus vyndáme z trouby, poklademe na něj pokrájené meruňky a zalijeme tvarohovou náplní, kterou uhladíme pomocí stěrky. Dort vložíme opět do trouby a pečeme ještě cca 40 minut.
Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6