Víkend si žádá upéct k odpolední kávě nějaký lehký dezert. Pokud máte v mrazáku ještě zbytek ovoce z léta, je nejvyšší čas ho využít právě k takové příležitosti.

Tento meruňkový koláč nevyžaduje hodně práce a složitou přípravu, stačí vám v podstatě jen jedna mísa a vařečka. Navíc ho máte za půl hodiny hotový. Nestrávíte volný víkend vařením, a přesto můžete rodinu překvapit vynikajícím moučníkem. Díky použití pohankové mouky je navíc koláč přirozeně bezlepkový, tedy vhodný i pro osoby trpící celiakií.

Ingredience

Budeme potřebovat:

  • 450 ml acidofilního mléka
  • 200 g pohankové mouky
  • 2 vejce
  • 20 kapek stévie
  • 1 lžíce rýžového sirupu
  • 1 vrchovatá lžíce prášku do pečiva bez fosfátů
  • 2 PL kakaa

Budeme pokračovat následovně.

Postup přípravy

Acidofilní mléko smícháme s vejci, stévií a rýžovým sirupem. Nakonec do směsi vmícháme mouku promíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Důkladně rozmícháme na hladké těsto.

Polovinu těsta nalijeme do pekáčku. Do druhé poloviny vmícháme kakao a opatrně těsto nalijeme na světlou část. Je možné použít lžíci, abychom těsto dostali všude. Spodní část nemusí být zakrytá dokonale. Docílíme krásné mozaiky. Vršek koláče poklademe meruňkami a dáme péct na 180 stupňů cca na 25 minut. Meruňkový koláč je hotový.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang