Rýže. Na první pohled obyčejná a nudná příloha. Nikdy nepřestane fascinovat, kolik druhů si může člověk koupit a jak každá chutná naprosto odlišně. Je typická svou vůni, chutí a především variabilitou při vaření.
Člověk z rýže vykouzlí tolik skvělých pokrmů, od klasické přílohy, přes náplň do pečené zeleniny až po sladkou kaši s ovocem. Nebo si z ní můžete připravit skvělý studený salát, který je ideálním obědem v horkých letních dnech.
Spojení chilli, máty, citronové šťávy a červených fazolí je prostě dokonalé a já jsem si tenhle salát zamilovala. Díky fazolím máte zajištěný i dostatečný příjem bílkovin, takže se jedná o skvělé a plnohodnotné veganské jídlo.
TIP: Kdo má v oblibě pálivá jídla, určitě nepohrdne starým dobrým pokrmem katův šleh. Když se připraví z kvalitních surovin je vynikající a má říz.
Ingredience na fazolový salát s rýží, mátou a chilli
Na fazolový salát si připravíme:
- 1 šálek rýže basmati
- 1 plechovka červených sterilovaných fazolí
- 2 jarní cibulky
- hrst mátových lístků
- 1 citron
- 1 chilli paprička
- 2 lžíce oleje
- sůl, pepř
A postupujeme takto.
Postup přípravy
Rýži propláchneme a uvaříme v mírně osolené vodě dle návodu. Já dávám na jeden šálek rýže, 1,5 šálku vody. Nechám na středním plameni pod pokličkou vařit. V momentě, když se odpaří všechna voda, stáhnu hrnec ze sporáku, rýži opatrně pročechrám vidličkou a nechám jí ještě chvíli pod pokličkou dojít.
Mezitím, co rýže chladne, připravíme si zbytek ingrediencí. Fazole vysypeme do síta a důkladně je propláchneme a zbavíme je tak slaného nálevu. Jarní cibulky pokrájíme na tenké šikmé plátky. Mátové lístky nasekáme nahrubo. Je příjemné, když jsou v salátu pořádně cítit, dodají mu ten správný šmrnc.
Když je rýže vychladlá, přidáme k ní všechny ingredience, tzn. fazole, lístky máty, jarní cibulku a drobně pokrájenou chilli papričku. Důkladně zakápneme citronovou šťávou a olivovým olejem. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a důkladně vše promícháme. Salát necháme ideálně alespoň půl hodiny odležet, aby se všechnu chutě propojily a rozvinuly.
Podáváme jako přílohu nebo jako lehký samostatný hlavní chod.
Doba přípravy: 30 – 40 minut
Počet porcí: 3 – 4
A na závěr tip – mezi oblíbené a přitom jednoduché saláty patří mrkvový salát.