Celý rok se nedočkavě klepu až začne chřestová sezona. Tahle zdánlivě obyčejná zelenina je svojí jednoduchostí naprosto geniální surovinou v kuchyni a i já jsem jí propadla. Všichni víme, že chřest je nejlepší jen lehce orestovaný se solí a bylinkami, ale proč jeho využití nerozšířit?

Miluju polévku z toho bílého a rizoto se zeleného, a tentokrát jsem se nemohla rozhodnout, který použít. Takže jsem jednoduše vzala oba, krátce je povařila a vykouzlila tento naprosto jednoduchý salát ze zbytků zásob v lednici. A ne nadarmo s říká, že v jednoduchosti je síla a krása. Přidáním kadeřávku a špenátu navíc připravíte vašemu tělu vitamínovou bombu plnou chlorofylu a minerálů.

Ingredience

Připravíme si:

  • 6 menších brambor
  • 6 stonků chřestu (já použila mix zeleného a bílého)
  • hrst kadeřávku
  • hrst baby špenátu
  • několik ředkviček
  • hrst cherry rajčátek
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • sůl, čerstvě mletý pepř

A pokračujeme takto:

Postup přípravy

Nejprve si omyjeme brambory a necháme je celé i se slupkou uvařit v osolené vodě. Měkké brambory slijme a necháme vychladnout.

Brambory se nám vaří a je tak na čase připravit chřest. Záleží, který použijete, příprava s pak maličko liší. Bílý oloupejte a odřízněte dřevnatý konec. Zelený neloupejte, ale pouze odlomte tvrdší konec. Chřestu nesvědčí dlouhá tepelná úprava, proto ho jen krátce povařte. Bílý cca 10 minut, zelenému pak stačí minut asi jen pět. Ihned po uvaří propláchněte chřest pod ledovou vodou, abyste zastavili var a chřest si zachoval svěží barvu.

Na salát si připravíme lehkou osvěžující zálivku. Já připravuji zálivky nejraději v malé skleničce s víčkem, do které všechny ingredience jednoduše nasypu a pak už jen pořádně protřepu. Do skleničky si tedy dáme olivový olej, citronovou šťávu, posekané lístky čerstvého tymiánu a dle chuti osolíme a opepříme. Důkladně promícháme, aby s olej spojil s citronovou šťávou.

A máme téměř hotovo, do větší mísy natrháme kadeřávek, přidáme lístky baby špenátu, ředkvičky nakrájené na tenké plátky a pokrájená rajčátka. Přidáme brambory pokrájené na čtvrtiny, chřest a vše zalijeme citronovou zálivkou. Lehce vše promícháme a můžeme podávat.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang