Červená řepa je další ze seznamu sezónní zeleniny, která je výsluní a běžně k dostání za pár korun. Proto by byla škoda nevyužít toho k přípravě výborného jídla. Červená řepa je nabitá vitamíny a antioxidanty a je tak skvělým pomocníkem při prevenci nachlazení, které nás v tomto ročním období často trápí. Blahodárně působí také na povzbuzení metabolismu, čistí střeva a napomáhá tak lepšímu trávení.
Červená řepa je oblíbená pro její úžasnou chuť a výborné detoxikační účinky, ale i pro její variabilní použití v kuchyni. Carpaccio z červené řepy se podobně jako třeba salát z červené řepy poslední dobou těší velké oblibě a není se vůbec čemu divit, je totiž dokonalé.
Spojení řepy s lehce nahořklou chutí rukoly společně s nasládlým dresinkem a krémovým sýrem, a to vše podtržené chutí pražených ořechů, vytvoří na talíři skvělý předkrm nebo lehkou večeři, kterou ohromíte své blízké. To je jedním z důvodů, proč na speciální události je řepové carpaccio z červené řepy stále oblíbenější volba pro pohoštění.
Ingredience
Přichystáme si:
- 1 větší červená řepa
- hrst rukoly
- hrst baby špenátu
- čerstvý sýr
- hrst vlašských ořechů
Na dresing:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička octu balzamico
- 1/2 lžička medu
- 1/2 lžička hrubozrnné hořčice
- citronová šťáva
- sůl
A jdeme na to.
Postup přípravy – karpáčo
V první řadě je nutné upéct si řepu. Seřízneme vrchní a spodní část řepy, kde se nachází ještě zbytky kořínků a listů a důkladně ji opláchneme. Takto připravenou řepu zabalíme jako bonbonek do alobalu a pečeme při 200 stupních cca 40 – 60 minut (doba pečení závisí na velikosti řepy). Po upečení rozbalíme alobal a necháme řepu vychladnout.
Mezitím si připravíme dresing na karpáčo z oleje, medu, horčice, citronové šťávy a balzamica. Hotový dresing dáme stranou, do salátových listů vmícháme až těsně před podáváním, aby salát nepovadl.
Když je řepa vychladlá, oloupeme ji a pomocí ostrého nože jí nakrájíme na velmi tenké plátky. Teď už jen řepné plátky naskládáme na talíř, do středu naservírujeme salátek z rukolových a špenátových listů, který jsme předtím zlehka smíchali se 2/3 dresingu. Posypeme nasucho opraženými vlašskými ořechy a nalámaným sýrem. Na závěr už jen řepu pokapeme zbytkem zálivky a můžeme podávat.
Poznámka: Pokud neseženete sýr uvedený v receptu na carpaccio z červené řepy, použijte jiný čerstvý sýr. Výborně poslouží sýr kozí nebo s modrou plísní. Záleží na chutích a preferencích, fantazii se meze nekladou.