Carpaccio z červené řepy – recept – s čerstvým sýrem a ořechy

Bezmasá jídlaHlavní jídlaPředkrmyStudené předkrmyZeleninová jídla

Červená řepa je další ze seznamu sezónní zeleniny, která je výsluní a běžně k dostání za pár korun. Proto by byla škoda nevyužít toho k přípravě výborného jídla. Červená řepa je nabitá vitamíny a antioxidanty a je tak skvělým pomocníkem při prevenci nachlazení, které nás v tomto ročním období často trápí. Blahodárně působí také na povzbuzení metabolismu, čistí střeva a napomáhá tak lepšímu trávení.

Červená řepa je oblíbená pro její úžasnou chuť a výborné detoxikační účinky, ale i pro její variabilní použití v kuchyni. Carpaccio z červené řepy se podobně jako třeba salát z červené řepy poslední dobou těší velké oblibě a není se vůbec čemu divit, je totiž dokonalé.

Spojení řepy s lehce nahořklou chutí rukoly společně s nasládlým dresinkem a krémovým sýrem, a to vše podtržené chutí pražených ořechů, vytvoří na talíři skvělý předkrm nebo lehkou večeři, kterou ohromíte své blízké. To je jedním z důvodů, proč na speciální události je řepové carpaccio z červené řepy stále oblíbenější volba pro pohoštění.

Ingredience

Přichystáme si:

  • 1 větší červená řepa
  • hrst rukoly
  • hrst baby špenátu
  • čerstvý sýr
  • hrst vlašských ořechů

Na dresing:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička octu balzamico
  • 1/2 lžička medu
  • 1/2 lžička hrubozrnné hořčice
  • citronová šťáva
  • sůl

A jdeme na to.

Postup přípravy – karpáčo

V první řadě je nutné upéct si řepu. Seřízneme vrchní a spodní část řepy, kde se nachází ještě zbytky kořínků a listů a důkladně ji opláchneme. Takto připravenou řepu zabalíme jako bonbonek do alobalu a pečeme při 200 stupních cca 40 – 60 minut (doba pečení závisí na velikosti řepy). Po upečení rozbalíme alobal a necháme řepu vychladnout.

Mezitím si připravíme dresing na karpáčo z oleje, medu, horčice, citronové šťávy a balzamica. Hotový dresing dáme stranou, do salátových listů vmícháme až těsně před podáváním, aby salát nepovadl.

Když je řepa vychladlá, oloupeme ji a pomocí ostrého nože jí nakrájíme na velmi tenké plátky. Teď už jen řepné plátky naskládáme na talíř, do středu naservírujeme salátek z rukolových a špenátových listů, který jsme předtím zlehka smíchali se 2/3 dresingu. Posypeme nasucho opraženými vlašskými ořechy a nalámaným sýrem. Na závěr už jen řepu pokapeme zbytkem zálivky a můžeme podávat.

Poznámka: Pokud neseženete sýr uvedený v receptu na carpaccio z červené řepy, použijte jiný čerstvý sýr. Výborně poslouží sýr kozí nebo s modrou plísní. Záleží na chutích a preferencích, fantazii se meze nekladou.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang