Kuskus je oblíbenou surovinou v mnoha kuchyních, nejen pro svoji vynikající chuť, ale především pro rychlou a snadnou přípravu. Stačí zalít tekutinou a nemusíte se o něj víc starat. Jedná se také o velice variabilní potravinu, kterou lze připravit na mnoho způsobů. Díky své neutrální a nijak výrazné chuti z něho lze připravovat sladké i slané pokrmy. Vynikající je také jako studený salát s čerstvými bylinkami a zeleninou, který se skvěle hodí jako příloha k letnímu grilování.
Lehce nevšední kombinací je pak spojení kuskusu s máslovou dýní a mírně slaným sýrem feta, který jídlu dodá ten správný šmrnc. Začínající teplé počasí si žádá lehčí jídla a tento dýňový skvost by mohl být prvním z nich.
Ingredience
Budeme potřebovat:
- 120 g kuskusu
- voda/zeleninový vývar na uvaření kuskusu
- 1/2 máslové dýně
- snítka čerstvého tymiánu
- olivový olej/ghí
- sůl, pepř
- větší stroužek česneku
- 70 g sýru feta
A dál?
Postup přípravy
Začneme přípravou kuskusu, která je velice snadná. Nasypeme kuskus do misky, osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Můžeme také rovnou přidat pár lístků tymiánu, který kuskus krásně provoní. Vše smícháme a zalijeme vroucí vodou nebo zeleninovým vývarem. Na jeden díl kuskusu dávám cca 1,5 dílu tekutiny. Nyní už stačí jen misku piklopit talířkem a necháme kuskus dodělat.
Mezitím si oloupeme máslovou dýni a nakrájíme ji na menší kostky. Orestujeme ji společně s lístky tymiánu na ghí nebo olivovém oleji (záleží na vašich preferencích). Po několika minutách začne dýně měknout a zlátnout, a to je ten správný moment přidat k ní česnek nakrájený na tenké plátky. Společně restujeme ještě cca 2 minuty. Nakonec dýni dochutíme solí a čerstvým mletým pepřem.
Zatímco jsme připravovali dýni, měl by se krásně dodělat kuskus. Lehce ho načechráme vidličkou, aby byl sypký, nikoli rozmáčený. Opatrně promícháme kuskus s tymiánovou dýní a podáváme posypané sýrem feta.
Doba přípravy: 20 minut
Počet porcí: 2