Vánoce už na nás dýchají ze všech stran, za chvíli se doma rozvoní cukroví a skořice a vanilka. Ještě předtím ale malá premiéra na postní sváteční oběd – houbový kuba. V mém podání z hlívy ústřičné a doplněn o kapustičky, který toto jídlo povýší na výtečný pokrm.
Ingredience
Přichystáme si:
- ghí
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžička mletého kmínu
- hlíva ústřičná
- růžičková kapusta
- tymián
- petrželové pesto (nemusí být)
- hrnek krup
A jak zní postup?
Postup přípravy
Kroupy si necháme přes noc namočené ve vodě a druhý den je uvaříme, trvá to cca 30 minut. Mezitím si na ghí orestujeme jemně pokrájenou cibulku a plátky česneku. Chvilku restujeme, dokud se česnek nerozvoní. Poté přidáme tymián a hlívu. hlívu opékáme tak dlouho, dokud nezmenší svůj objem a nezměkne. K takto upravené hlívě přidáme kmín a na čtvrtiny pokrájené kapustičky, které jsme předtím krátce povařili.
Opět chvilku opékáme, aby se všechny chutě propojily. Nakonec vmícháme kroupy a petrželové pesto. Směs přendáme do pekáčku a dáme na 30 minut do trouby. Kuba je hotový, když je povrch zezlátlý a lehce opečený.
Doba přípravy: 1 hodina
Počet porcí: 4