Kdo by nemiloval kouzlo jídel z jednoho hrnce. Člověk nemusí po vaření mýt celou kuchyň a hromady nádobí, a jejich příprava je navíc hrozně jednoduchá. 

Curry pasta je ingredience, která v mojí kuchyni nesmí chybět. Sahám po ní vždy, když mám chuť na něco exotického a přitom rychlého. Jídlu dodá ihned naprosto jiný rozměr a troufám si říct, že vám vždy zaručí uvaření skvělého jídla.

Navíc spojení s kokosovým mlékem je klasika, která snad nikdy neomrzí.

Ingredience

Připravíme si:

  • 1/3 květáku
  • 2 batáty
  • 1 červená cibule
  • 2 jarní cibulky
  • 2 mrkve
  • 3 velká rajčata
  • semínka koriandru 10 ks
  • semínka kardamomu cca 5 ks
  • 1 lžíce červené curry pasty
  • 2 hrsti čerstvého špenátu
  • 150 ml kokosového mléka
  • 500 ml vody/zeleninového vývaru
  • lžíce ghí/kokosového oleje

A jak dál?

Postup přípravy

Nejprve si připravíme všechnu zeleninu, to nám zabere nejvíce práce, potom už je příprava hrozně rychlá a jednoduchá. Květák si rozebereme na menší růžičky, mrkev nakrájíme na kolečka, cibuli na měsíčky, batáty oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Rajčata stačí pokrájet na větší kusy, v jídle se stejně rozvaří. V poslední řadě je potřeba, nejlépe v hmoždíři, rozdrtit si semínka koření.

Samotná příprava už vám zabere jen několik málo minut. V hrnci necháme rozehřát námi zvolený tuk a orestujeme na něm společně mrkev, červenou cibuli, bílou část jarní cibulky a květák. Během restování přidáme rozdrcená semínka koriandru a kardamomu a curry pastu.

Podlijeme trochou vývaru a necháme pastu lehce restovat společně se zeleninou. Když se vývar vyvaří, přidáme do základu batáty a rajčata, zalijeme vývarem a necháme pod poklicí dusit tak dlouho, dokud není zelenina měkká. Zabere to cca 20 minut.

Když jsou batáty i zelenina měkké, zjemníme kokosovým mlékem, vypneme plotnu a už jen lehce do jídla vmícháme čerstvý špenát a zelenou nať jarní cibulky pokrájenou na tenké plátky.

Doba přípravy: 35 minut

Počet porcí: 4

Další výborný recept ze špenátu je také špenátová polévka.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang