Milujete Nutellu? Otočili jste ale někdy sklenici s touto pochoutkou a přečetli si pozorně její složení? Pokud ano, už jistě víte, že mj. obsahuje obrovské množství cukru a palmového oleje. A ty našemu zdraví opravdu neprospívají. Pokud vám chuť této pomazánky chybí, nezoufejte, odteď si jí můžete vychutnávat bez výčitek.
Podělím se s vámi o můj recept na lískooříškový krém. Nejen, že je chuťově mnohem lepší, ale neobsahuje více než čtyři ingredience a žádný cukr. Ten, kdo miluje chuť lískových oříšků a čokolády, si ho prostě musí zamilovat.
TIP: Vyzkoušejte skvělé recepty s nutellou.
Ingredience
Připravíme si:
- 2 šálky lískových ořechů
- 2 lžíce vanilkového extraktu
- 4 lžíce kvalitního kakaa (nejlépe nepražené)
- špetka soli
A jak zní postup?
Postup přípravy
Lískové ořechy vysypeme na plech a pečeme na 200 stupňů cca 10 minut. Oříšky během chvilku získají úžasnou chuť a především je díky tomu snadno zbavíme slupky. Po vyjmutí z trouby oříšky promneme v dlaních, dokud se slupka neodrolí. Kdy na některém oříšku kousek slupky zbyde, vůbec nic se neděje a nelámejte si s tím hlavu.
Vychladlé oříšky vsypeme do výkonného mixéru a mixujeme tak dlouho, dokud nezačnou uvolňovat olej a jejich konzistence nezačne být krásně hladká a krémová. V tuto chvíli přisypeme kakao, vanilkový extrakt a špetku soli a společně ještě několik minut mixujeme, abychom získali hladkou a krémovou konzistenci. Krém můžete dosladit lžičkou medu nebo rýžového sirupu, pokud máte raději sladší chuť. Já raději upřednostňuji silnou chuť kakaa a pražených ořechů.
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: sklenička o objemu 150 ml