Avokádo – jak vybrat, skladovat a nechat dozrát

DietníMagazínZdravíZeleninová jídlaZeleninové omáčky

Avokádo je v současnosti velmi oblíbenou plodinou, nejen díky množství živin, minerálů a vitamínů, které obsahuje. Toto ovoce, pocházející z tropických a subtropických oblastí, je k dostání v obchodech a supermarketech po celém světě. Jak ovšem vybrat v obchodě správné avokádo? A jak avokádo skladovat, aby nezhnědlo?

Protože jsou plody avokáda velmi náchylné na hnědnutí, je třeba nejprve vybrat v obchodě zdravý plod a poté postupovat při přípravě a skladování tak, aby se nežádoucímu hnědnutí předešlo. Jak na to?

Výběr avokáda

Při výběru plodu v obchodech je třeba dbát na to, aby neměly na svém povrchu žádná viditelná poškození. Také je dobré sáhnout pouze po takových plodech, které se zdají být v celém svém objemu plné.

Při výběru avokáda je dobré dávat pozor na několik věcí.

Doporučuje se vyhnout pokud možno takovým plodům, které na sobě mají jakákoli porušení. Pro zjištění kvality avokáda je také dobré s ním zatřást. Nedoporučuje se brát plody bez pecek.

Jak urychlit zrání avokáda?

Nezralé plody avokáda bývají velmi tvrdé, proto je třeba před konzumací nechat avokádo dozrát. Zralé avokádo lze poznat tak, že trochu povolí, když se jemně zmáčkne.

Aby se proces zrání uspíšil, je dobré zabalit nezralá avokáda do hnědého papíru a umístit do teplé místnosti na 2 až 5 dní a nevystavovat je přímému slunečnímu záření. Díky přibalení jablka či banánu uzraje avokádo rychleji.

Není dobré dávat nezralé plody do mrazáku, protože pokud se nezralá avokáda zmrazí, už nikdy pořádně nedozrají. Pokud už dozrála, je možné dát celé, neotevřené plody do lednice maximálně na dva týdny.

Avokáda bývají náchylná k hnědnutí.

Příprava a skladování avokáda

A jak se dostat k jádru avokáda? Není to nic složitého. Je třeba rozříznout plod podélně až k pecce a v protisměru lehce točit, dokud se avokádo nerozdělí na dvě půlky. Dužina avokáda rychle zhnědne na vzduchu, proto je velmi důležité rozřízlé avokádo rychle zpracovat. Hnědnutí mohou zpomalit různé kyseliny, jako například citron.

Po rozříznutí zůstane pecka v jedné půlce. Lehce vmáčkneme velkou lžíci mezi slupku a jádro a vydlabeme čerstvou dužinu. Avokádo oloupeme a nakrájíme na plátky. Pokapeme plátky citrónovou šťávou, aby se zpomalil proces hnědnutí. Pro uskladnění v lednici je třeba avokádo zabalit a spotřebovat jej do 2 dnů.

Avokádo se dá také skvěle využít na lahodnou avokádovou pomazánku.

Avokádo je možné skladovat několika způsoby.

Pokud je třeba připravit si oloupané avokádo několik hodin dopředu, doporučuje se jej zabalit do papírového ubrousku pokapaného citrónovou šťávou a pevně uzavřít do umělohmotné nádoby. Pokud se nějaké zahnědlé místo přeci jen objeví, jednoduše se tato oblast odřízne

Pro zmrazení avokáda je dobré pokapat jej alespoň jednou lžící citrónové šťávy a dát je v dobře utěsněné, nejlépe vakuované nádobě do mrazáku. Zmrzlá avokáda vydrží až 6 měsíců.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang