Jedním z typických pokrmů české kuchyně jsou koláče. Nicméně v mnoha regionech se příprava koláčů liší. Jak na přípravu pravých chodských koláčů? Jaké ingredience si připravit a jak postupovat?
Chodské koláče lze připravit ve více variantách, v závislosti na druhu náplně. Nejoblíbenější jsou ovšem koláče s klasickými náplněmi, jako jsou tvarohové, povidlové či makové. Jak si tyto typické koláče upéct doma? Vyzkoušet můžete také borůvkový koláč.
Ingredience na chodské koláče
Na těsto si připravíme následující ingredience: 250 g polohrubé mouky, 250 g hrubé mouky, špetka soli, 1 sáček sušeného nebo ½ kostky čerstvého droždí, 4 žloutky, 250 ml mléka, 100 g změklého másla, 125 g krupicového cukru, 1 kelímek smetany, rum na polití, 1 vanilkový cukr a 10 dkg moučkového cukru na posypání.
Chodské koláče lze připravit ve více variantách, nejrozšířenější jsou ovšem koláče s tvarohovou, povidlovou a makovou náplní. Na jednotlivé náplně si připravíme následující ingredience:
Tvarohová náplň:
2 kostky tvarohu, ½ kelímku smetany ke šlehání, 1 balíček vanilkového cukru, 1 žloutek, 1 bílek na sníh a rum podle chuti.
Povidlová náplň:
švestková povidla, tlučený hřebíček a rum
Maková náplň:
70 g cukru krupice, 1 balíček vanilkového cukru, 140 g mletého máku, 1 lžička medu, 1 lžička švestkových povidel, špetka skořice
Příprava chodských koláčů
Oba druhy mouky prosejeme se solí do mísy, přidáme droždí, změklé máslo, žloutky rozmíchané v mléce a cukru. Těsto zpracováváme asi 15 minut a pak je necháme kynout na teplém místě asi 2 hodiny. Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly, každý znovu propracujeme a vytvarujeme na tenkou placku s lehce zvýšenými okraji.
Zatímco připravené těsto kyne, připravíme si tvarohovou náplň, kterou potřeme koláče. Povidly a mákem vytvoříme na tvarohu různé ornamenty a dozdobíme mandlemi a rozinkami namočenými v rumu. Okraje koláče potřeme bílkem a upečeme v troubě vyhřáté na 170 C. Po vyndání z trouby posypeme vanilkovým a moučkovým cukrem a polijeme smetanou s rumem.