Lilek plněný žampiony a rýží je vhodným hlavním chodem především pro ty, kteří nejí maso. Tento pokrm navíc není náročný na přípravu. Jak postupovat krok za krokem?

Lilek plněný žampióny a rýží ocení nejen vegetariáni. Jedná se o chutný pokrm, vhodný jak k obědu, tak k večeři. Jaké suroviny si na jeho přípravu přichystat?

Lilek plněný žampiony a rýží ingredience a příprava

Suroviny:

  • 1 lilek
  • menší hrnek vařené rýže (množství podle velikosti lilku)
  • několik žampionů
  • cibule
  • 1 vejce
  • máslo
  • olej
  • sůl/vegeta
  • kousek tvrdého sýra
  • špetka bílého pepře nebo saturejky

Příprava:

Lilek umyjeme a odloupneme stopku. Rozkrojíme a vydlabeme, aby u slupky zůstalo cca 1 cm dužiny, ne o moc více ani méně (vyrobíme takovou loďku). Nejlépe se povede tak, že se kraj objedeme nožem a vydlabeme lžičkou. Kostičky cibule zpěníme na tuku, přidáme kostičky žampionů, podusíme. Po chvíli přidáme na kostičky nakrájenou vydlabanou dužinu lilku, osolíme a podusíme, dokud není lilek sklovitý.

Směs stáhneme z ohně, vmícháme rýži, dosolíme, okořeníme. Vmícháme rozšlehané vejce a část strouhaného sýra. Hmota by měla být hustší. (Pokud je lilek malý, stačí půl vejce). Hmotu navršíme do lilkových lodiček, dáme do pekáčku, posypeme zbytkem sýra. Pečeme odkryté při střední teplotě, podlité trochou vody a lžičkou oleje. Jídlo je hotové, když je sýr zlatavý a lodičky jakoby povolí tvar (znamená to, že dužina u slupky je měkká).

Doporučuje se nevynechat rýži, pokud se rýže vynechá nebo nahradí větším množstvím žampionů, chuť jídla přestane být tak lahodně jemná a vyvážená. 

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang