Večerní nepřejídání se

MagazínZdraví

Večeře je bezpochyby jedním z nejdůležitějších jídel dne. Protože se jedná o poslední jídlo před ulehnutím do postele, je třeba myslet na to, aby byla večeře především lehká a lehce stravitelná. Jaké další zásady při večeři dodržovat?

Také v případě večeře bychom měli myslet na to, aby nám dodala potřebné živiny do těla. Kdy ideálně večeřet? A z jakých potravin by se měla večeře skládat?

To si zapamatuj!

Večeře je jídlo, které by mělo tvořit cca 20% našeho denního energetického příjmu. Pro představu: je to méně než snídaně, která tvoří 25%.

Není dobré jíst těsně před spánkem. Ideální je jíst 2 hodiny před ulehnutím do postele. Důležité je si hlídat, co večeříme a v jakém množství. Pokud nejíte celý den, nejhorší, co můžete udělat, je snažit se dohnat to večeří.

Jedno jídlo nemá šanci poskytnout našemu organismu denní dávku potřebných vitamínů, minerálů, vlákniny a dalších živin. Večer navíc upadá naše aktivita a metabolismus není schopen „strávit“ obrovské množství jídla. Častým důvodem přibírání na váze je příliš velká a nezdravá večeře.

Co večeřet

Abychom se tedy vyhnuli přibírání na váze, je nutné se vyvarovat potravinám s vysokým obsahem sacharidů. Potraviny jako knedlíky, těstoviny, rýže apod. vedou k rychlému zvýšení hladiny cukru v krvi a uvolnění inzulinu. Tělo tak začne ukládat tuky. Sacharidové zásoby jsou navíc naplněné z předchozích jídel, proto se sacharidy spíš uloží jako přebytečný tuk namísto svalového glykogenu.

Měli bychom se pokusit jíst více zelené zeleniny (hrášek, okurka, paprika, saláty…) a bílkoviny (kousek masa). Zcela nejlepším příkladem večeře je např. kuřecí maso, hrstka oříšků a zeleninový salát.

Nemůžu přestat s mlsáním!

Jestli nejste odjakživa příznivcem života bez sladkostí, mohla by pro vás rychlá změna znamenat spíše utrpení než rychlou úlevu. Čím případné chutě zahnat daleko do kouta?

  • šmakoun – na kostičky nakrájený výrobek z vaječných bílků, který nahradí chutě na slané či na tučné sýry apod. Obsahuje velmi málo kalorií, soli i cholesterolu.
  • nakrájená zelenina, kterou si můžete namáčet do dipu z bílého jogurtu s česnekem nebo oblíbenými bylinkami
  • sklenička kysaného mléčného nápoje či jogurtu – co nejčerstvějšího, neslazeného, nejlépe bez příchutě

Kategorie:

Magazín | Zdraví
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang