Svíčková je nejjemnější a nejdražší kousek hovězího. V tuzemsku se tradičně podává se smetanovou omáčkou, houskovým knedlíkem a brusinkami.
Existuje celá řada receptů a téměř každá česká rodina má svůj vlastní způsob, jak připravit svíčkovou. Svíčková je delikatesa, kterou alespoň jednou ochutná snad úplně každý.
TIP: Připravte si ke svíčkové vlastní domácí brusinkovou omáčku.
Ingredience:
- 1 kg hovězí svíčkové, loupané plece, falešné svíčkové nebo válečku
- 250 g oloupané mrkve
- 200 g oloupaného celeru
- 200 g oloupané petržele
- 300 g oloupané cibule
- 100 g špeku
- 60 g másla
- 100 g cukru krupice
- 150 ml suchého bílého vína
- 250 ml smetany, min. 31%
- 1 citron
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- hladká mouka
- hovězí vývar
- 6 bobkových listů
- 10 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého pepře
- mletý pepř
- olej
Postup:
Rozehřát olej ve středněvelkém hrnci, přidat osolenou a prošpikovanou hovězí svíčkovou, zprudka opéct ze všech stran a dáme stranou.
V hrnci nechat rozškvařit slaninu, přidat máslo, nakrájenou zeleninu a cibuli, zasypat cukrem a nechat lehce zkaramelizovat.
Přidat hořčici, zamíchat,podlít vínem a citronovou šťávou a nechat provařit 2 minuty. Do hotového základu zpět vložit opečenou svíčkovou, přidat koření, podlít vývarem a dusit do měkka minimálně 20 minut. Během dušení maso obracet, přelévat šťávou a podlévat vývarem.
Vyjmout svíčkovou, šťávu svařit na poloviční množství a zahustit moukou rozmíchanou ve smetaně. Za stálého míchání provaříme 10 minut, dochutit a scedit.
Plátky masa s jemnou omáčkou se podávají s houskovými knedlíky a brusinkovou omáčkou.