Bouillabaisse je tradiční provensálská rybí polévka, původem z přístavu města Marseille. Bouillabaiss odlišuje od jiných druhů rybích polévek výběr provensálských bylin a koření do vývaru a použití ostnatých středomořských pobřežních ryb. 

Bouillabaisse obsahuje různé druhy vařených ryb, korýšů a zeleniny. Je ochucená nejrůznějšími bylinkami a kořením, jako jsou česnek, pomerančová kůra, bazalka, bobkový list, fenykl a šafrán. Tradiční bouillabaissa obsahuje nejméně tři druhy ryb.

Ingredience:

  • 1 kg čerstvých ryb ze Středozemního moře, jako je ropušnice, mořský ďas, treska, kalmar, sépie, mořský vlk , kanic nebo krab či langusta atd.
  • 4 langustýnky nebo krevety
  • 100 g slávek
  • 50 g pórku
  • 1 fenykl
  • 2 cibule
  • 50 g mrkve
  • 100 ml olivového oleje
  • 5 zralých rajčat oloupaných a vypeckovaných
  • 4 stroužky česneku
  • 1l silného rybího vývaru
  • 1 bobkový list, 3 snítky fenyklu, 1 snítka tymiánu, 3 snítky petrželky,  1ks pomeranč,
  • špetka šafránu
  • sůl a pepř podle chuti
  • pernod (anyzový likér)

Postup:

Zeleninu, cibuli a česnek nakrájet na přiměřeně velké kousky, a vše orestovat na olivovém oleji. Poté přidat Pernod a nechat přejít varem a podlít rybím vývarem.

Přivést do varu, přidat koření, šafrán, citrónovou kůru a vložit ryby, nejdříve tužší a následně ty měkké, úplně nakonec mušle. Necháme mírně táhnout.

Pro zpestření lze krevety a langustýnky grilovat nebo péct na pánvi. Dochutit a podáváme, nejlépe s opečenou bagetou a omáčkou Rouille.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang