Bouillabaisse je tradiční provensálská rybí polévka, původem z přístavu města Marseille. Bouillabaiss odlišuje od jiných druhů rybích polévek výběr provensálských bylin a koření do vývaru a použití ostnatých středomořských pobřežních ryb.
Bouillabaisse obsahuje různé druhy vařených ryb, korýšů a zeleniny. Je ochucená nejrůznějšími bylinkami a kořením, jako jsou česnek, pomerančová kůra, bazalka, bobkový list, fenykl a šafrán. Tradiční bouillabaissa obsahuje nejméně tři druhy ryb.
Ingredience:
- 1 kg čerstvých ryb ze Středozemního moře, jako je ropušnice, mořský ďas, treska, kalmar, sépie, mořský vlk , kanic nebo krab či langusta atd.
- 4 langustýnky nebo krevety
- 100 g slávek
- 50 g pórku
- 1 fenykl
- 2 cibule
- 50 g mrkve
- 100 ml olivového oleje
- 5 zralých rajčat oloupaných a vypeckovaných
- 4 stroužky česneku
- 1l silného rybího vývaru
- 1 bobkový list, 3 snítky fenyklu, 1 snítka tymiánu, 3 snítky petrželky, 1ks pomeranč,
- špetka šafránu
- sůl a pepř podle chuti
- pernod (anyzový likér)
Postup:
Zeleninu, cibuli a česnek nakrájet na přiměřeně velké kousky, a vše orestovat na olivovém oleji. Poté přidat Pernod a nechat přejít varem a podlít rybím vývarem.
Přivést do varu, přidat koření, šafrán, citrónovou kůru a vložit ryby, nejdříve tužší a následně ty měkké, úplně nakonec mušle. Necháme mírně táhnout.
Pro zpestření lze krevety a langustýnky grilovat nebo péct na pánvi. Dochutit a podáváme, nejlépe s opečenou bagetou a omáčkou Rouille.