Ústřice obsahují řadu zdraví prospěšných látek, např. jód, sodík, vápník, draslík, mangan, železo, měď, zinek, fosfor a vitaminy A, B1, B2. Lze je konzumovat po celý rok – v zimních měsících akumulují své zásoby a jsou lahodně masité.
Čerstvé ústřice jsou oblíbenou lahůdkou, ale vždy je potřeba se přesvědčit, že jsou opravdu čerstvé.
Ingredience:
- 12 ústřic
- 2 zralá rajčata
- 1 svazek čerstvé bazalky
- 100 ml sherry octa
- 50 g červené cibulky
- 50ml ladké sojové omáčky
- 1ks čerstvé chili papričky
- Tmavý slunečnicový chleba, máslo, sůl
Postup:
Čerstvé ústřice si otevřít ústřicovým nožem a vyklopit do předem namražených skleniček. Do každé skleničky jednu ústřici.
Každou ústřici zalít jinou zálivkou a ozdobit limetkou.
Podávat s tmavým slunečnicovým chlebem nakrájeným na tenké plátky a spojeným lehce osoleným máslem. Vždy tři vrstvy chleba a dvě vrstvy másla.