Bílé odrůdy vinné révy

Ledové nápojeLikéry a vínaNápojeVíno

Pro francouzské bílé víno jsou charakteristické regionální odrůdy vína, dělené dle různých druhů půdy, na nichž se vinná réva pěstuje. Oblastí jsou stovky.

Nejluxusnější a nejdražší vína světa pochází z oblastí Bourgogne (Burgundsko), Bordeaux, Champagne, Côtes de Provence a Alsace.

Aligoté

Tato odrůda se pěstuje v Burgundsku. Když se do této oblasti dostalo Chardonnay, odrůda Aligoté téměř zmizela z povědomí, nakonec si ale svojí pozici uhájila a dnes je opět oblíbená. Je to tvrdší, brzy dozrávající odrůda, které se dobře daří na strmých půdách.

Dnes se pěstuje na 1 700 hektarech. Kromě Burgundska jí najdeme také v oblasti Jura – Savoie, a dokonce i v Rumunsku. Aby si odrůda zachovávala patřičné kvality, je nutné omezovat výnosy.

TIP: Bílá vína se skvěle hodí pro návštěvu k hlavnímu jídlu – třeba ke smaženým krevetám nebo tuňákovému steaku.

Bílá vína pocházející z této odrůdy chutnají lehce a čerstvě a kyselost je v nich více patrná než je tomu u Chardonnay. Výborně se hodí k výrobě kir koktejlů. Plody pocházející z oblasti Hautes Côtes de Beaune jsou poměrně výrazné chuti, zatímco ty z oblasti Saint Bris mají jemnější chuť a aroma připomínající černý bez, téměř jako Sauvignon Blanc.

Zajímavostí je, že v roce 1997 byla tato odrůda přidána mezi oficiální odrůdy hroznů patřících mezi vína Bouzeron.

Odrůda Aligoté se pěstuje v oblasti Bourgogne.

Chardonnay

Chardonnay pravděpodobně nepotřebuje žádné dlouhé představování. Patří dnes mezi celosvětově nejvyhledávanější odrůdy hroznů. Je velmi přizpůsobivé, jeho aromata a kyselost, známka vyváženosti a možnosti usklepení nejlépe vyniknou, pokud pochází ze severně položených vinic.

Není náhodou, že nejlepší Chardonnay pochází z Burgundska, především pak z Montrachet. Pěstuje se však také v Champagne a Languedoc ve Vins de Pays, kde se pije především za mlada. Pěstuje se dokonce ještě jižněji v oblasti údolí řeky Loiry, ve známém Limoux AOC.

TIP: Je také možnost si vyrobit i domácí víno v pohodlí domova, podávat ho můžete i ke studeným snackům, jako jsou sýrové kuličky.

chardonnay-bile-vino-3366255
Bílé víno Chardonnay je velmi oblíbenou a nejvyhledávanější odrůdou vinné révy bílé.

Chardonnay je velmi náchylné na jarní mrazíky, avšak vždy dává jemné víno vytříbené chuti s notnou dávkou rozmanitých aromat. Kombinace chutí broskve, hrušky, akátového medu, lipového květu, kapradí a citrusových plodů vždy doslova omámí smysly.

Odrůda Chardonnay se pěstuje v Alsasku, Bourgogne, Champagne, Jura – Savoie, Languedoc – Roussillon, Provence, Val de Loire.

Chenin

Poprvé se tato odrůda dostala do oblasti Anger11. století, následně se rozšířila do Touraines a nakonec do celého středního údolí řeky Loiry. Tato vynikající hroznová odrůda je náchylná k plísním a často se pěstuje na nejteplejších svazích, kde z ní vznikají sladká vína prvotřídní kvality právě díky ušlechtilým plísním.

Pěstuje se na přibližně 10 000 hektarech a najdeme jí také v perlivých vínech Crémant de Limoux z Languedoc. Nejvyšší kvality však dosahují plody z údolí řeky Loiry, kde z nich vznikají bílá vína mnoha druhů, od suchých až po perlivá a sladká.

Coteaux du Layon, Vouvray a Savennières, všechny tyto vína pochází z odrůdy Chenin Blanc. Často jsou míchána s Chardonnay a Sauvignon Blanc, dohromady tvoří vytříbenou chuť plnou rozmanitých aromat, charakteristickou pro vína z oblasti údolí řeky Loiry.

Pro Chenin je typická jemná chuť po citrusových plodech, hruškách a kdoulích u suchých bílých vín a medu a ovoci u sladkých vín.

Chenin se pěstuje v Languedoc – Roussillon, Sud-Ouest, Val de Loire.

Gewürztraminer

Tato odrůda bílých hroznů je ve skutečnosti růžová. Je příbuzná známému Savagnin z oblasti Jura. Gewürztraminer je jedničkou mezi víny z Alsaska. Tato odrůda je vysoce aromatická a pevná, avšak dozrává časně a prochází jarními mrazíky.

Ve Francii se pěstuje pouze na 2 600 hektarech na výrobu suchých vín, která mají silné aroma po liči, růžovém dřevě, perníku a citrusové kůře. Typické je také zlatavé zbarvení, slupka je tmavší, než je obvyklé pro většinu bílých vín.

V ústech se rozvine bohatá a velmi silná chuť. Pokud je navíc k vínu přidána ušlechtilá plíseň, rozvine se nesmírně silné a lahodné aroma po medu, sušených meruňkách a džemu z lístků růže.

Gewürztraminer se pěstuje v Alsasku, nalít jej můžete třeba k jednohubkám a sýrovým kuličkám.

vino-bile-8593032
Bílá vína jsou svou chutí velmi impozantní a každý druh se hodí k jinému pokrmu.

Marsanne

Kolébkou odrůdy Marsanne je Francie, kde se pěstuje na celkem 2 000 hektarech, což činí 60% celosvětové produkce. Většina se pěstuje v údolí Rýna a používá se k výrobě vín Saint Joseph a Hermitage AOC.

Tato odrůda dozrává pomalu a je náchylná k chorobám, avšak i přesto má poměrně vysoké výnosy. Nejlepší chuti se docílí pěstováním na štěrkovitých půdách chudých na živiny. Vína z Marsanne jsou méně kyselá a mají bohatší aroma než Grenache Blanc.

Jsou cítit po hlohu a v ústech připomínají esence peckovitých ovocí. Často se tato vína míchají s Roussanne a jinými místními odrůdami. Marsanne dodává bohatost aroma bílým vínům z oblasti údolí Rýna.

Marsanne se pěstuje v Languedoc – Roussillon, Provence, Vallée du Rhône.

Mauzac

Mezi Toulouse a Albi leží nádherná oblast v samotném srdci jihozápadu a právě odtud pochází odrůda Mauzac. Tato aromatická, pozdě dozrávající odrůda hroznů je odolná vůči jarním mrazíkům, avšak náchylná k některým chorobám stejně tak jako k roztočům a jiným červům napadajícím hrozny.

Pokud je však pěstována s patřičnou péčí a výnosy jsou omezovány, vína z ní vyrobená jsou velmi lahodná. Jedná se např. o Gaillac a Limoux AOC, která jsou často míšená s Chenin Blanc a Chardonnay, a tímto způsobem vzniká perlivé víno Blanquette de Limoux, a to již od roku 1530.

Nadále však zůstává menšinovou odrůdou, ve Francii se pěstuje na pouhých 3 500 hektarech. I přesto se však jedná o vynikající bílá vína z jihozápadu, která aromaty připomínají pečená jablka, broskve a hrušky, které navíc doplňuje lehce kořeněná chuť.

Mauzac se pěstuje v Languedoc – Roussillon, Sud-Ouest.

Melon

Odrůda Melon je rozšířena od Burgundska až po ústí řeky Loiry. I když ji z velké části v Burgundsku nahradilo Chardonnay, je nadále pěstována v údolí řeky Loiry, a to již od středověku.

Dnes je to jediná odrůda, která se používá k výrobě Muscadet AOC. Mírné noci během jara v oblasti pěstování nevystavují víno mrazíkům.

14 000 hektarů, na kterých se celosvětově pěstuje, připadá 90% na oblast kolem Nantes. Z odrůdy Melon se vyrábí čirá bílá vína s nádechem zeleně a jódu, která se perfektně hodí k ústřicím, pečenému lososovi a mořským plodům.

Aroma připomínající citrusy a bílé květy je doplňováno příjemnou živostí a výrazností, zejména u vín zrajících po několik měsíců, jako například právě u Muscadet sur Lie AOC.

Melon se pěstuje ve Val de Loire.

bile-vino-e-5530964
Bílá vína se skvěle hodí k mořským plodům, jako jsou například ústřice, krevety apod.

Muscat Blanc

Muscat Blanc je nejrozšířenější ze všech vín typu Muscat. Celosvětově se pěstuje na 45 000 hektarech, z toho však pouze 6 500 připadá na Francii. Od Alsaska až po Banyuls nebo mys Korsika poskytuje tato mytická odrůda jak bílá suchá vína, tak Vins Doux Naturels (přirozeně sladká vína).

Raně dozrávající pevné plody je možné sklízet relativně brzo. Tato odrůda je však poměrně náchylná k chorobám a vosám. Dobře se jí daří na kamenných na živiny chudých půdách v oblastech, kde je díky geografické poloze mírnější léto.

Výsledná vína jako například Saint Jean de Minervois Vin Doux Naturel, jsou jak osvěžující, tak příjemně nasládlá. Mají snadno rozpoznatelné silné aroma, které připomíná růže, citrónový balzám a bílé květy. Suchá vína z této odrůdy se obvykle v ústech po čase stávají příjemně nahořklá, což velmi účinně zahání pocit žízně.

Muscat Blanc se pěstuje v Alsasku, Corse, Provence.

Petit Manseng

Petit Manseng je odrůda bílého vína vysoké kvality z oblasti jižní Akvitánie poblíž Pyrenejí. Někdy se v oblasti Jurançon sklízí s příchodem prvního sněhu a díky ušlechtilým plísním se z ní vyrábí sladká, velmi silně aromatická a koncentrovaná, avšak lahodná vína.

Petit Manseng je náchylná k jarním mrazíkům a chorobám, a proto vyžaduje patřičnou péči. Za to však poté poskytuje vína s vynikající vyváženou chutí, neboť právě síla různých aromat upozadí přirozenou kyselost vína. Široká škála aromat zahrnuje med, skořici a bílé květy broskvoní a citrusů.

Uplatnění tato vína nachází například při míchání s jinými místními bílými víny. Víno Ugni Blanc, které Baskové exportují až do vzdálené Uruguaye, se dnes stává ve Francii čím dál oblíbenější, a to i přesto, že se pěstuje pouze na přibližně 600 hektarech.

Petit Manseng se pěstuje v oblasti Sud-Ouest.

Pinot Gris

Tato odrůda, pěstovaná pouze v Alsasku, je typická modrošedými plody. Pěstuje se hojně také v Itálii (Pinot Grigio). Vinice na svazích v oblastech Vosges jsou během roku vystaveny velkému množství slunečních paprsků, které umožňují plodům přezrát, a tak se objeví ušlechtilé plísně (Botrytis cinerea).

Víno z Pinot Gris je velmi silné a vybrané, místní půda mu velmi svědčí. Složité kouřové aroma dodává dostatek kyselosti pro pokojné zrání. Právě síla aromatu umožňuje nahrazování červených vín například k jídlům ze zvěřiny, například ke kančí kýtě se šípkovou omáčkou.

Jedná se o jednu z mála odrůd schválenou alsaským Grand Crus.

Pinot Gris se pěstuje v Alsasku.

bile-vino-4337648
Některá bílá vína mohou sloužit i jako náhražky k pokrmům, kdy je vhodnější sáhnout po víně červeném.

Riesling

Riesling je již dlouhou dobu spojen s řekou Rýn. I když ho dnes najdeme i v daleké Kalifornii a Austrálii, je i nadále spjat zejména s oblastí tohoto veletoku. Riesling byl dovezen v dobách Římanů a pěstován v Alsasku, kde se dnes pěstuje asi na 3 400 akrech.

Dozrává relativně pozdě a k patřičnému dozrání vyžaduje dostatek slunečního záření a na živiny chudé oblázkové půdy. Protože dobře snáší zimní mrazy, svědčí mu alsaské klima. Vína z hroznů Rieslingu mají širokou škálu intenzivních aromat, zejména pokud pochází z vinic s břidličnatými půdami. Silná kyselost umožňuje dobré stárnutí, v ústech však vyvolává i plnou chuť ovoce.

Typické aroma zahrnuje květy, ovocné marmelády, broskve a lipové květy. Navíc je aroma zdůrazněno patřičnou kyselostí, a právě to dělá vína z Rieslingu velmi jemná s vytříbenou chutí. Po několika letech vystavení ušlechtilým plísním se z nich stávají jemná sladká vína.

Riesling se pěstuje v Alsasku.

Rolle – Vermentino

Odrůda Rolle, na Korsice označovaná jako Vermentino, vyvolala rostoucí oblibu vonných bílých vín plné chuti, která se výborně hodí ke grilovaným rybám a středomořské kuchyni. Pěstuje se především v Provence a na Korsice, dále pak také v Languedoc.

Z celosvětových 7 000 hektarů spadá na Francii téměř 3 000, nejvíce se však pěstuje v Itálii. Korsické Vermantino má často bledé zbarvení a v ústech má patřičně plnou chuť, která se doslova lepí na horní patro a připomíná ovoce a aroma bílých květů, melounu, anýzu a kůry mimosa.

V chuti vín z Provence je pak náznak chuti citrusových plodů a lipových květů. Plody jsou velmi bohaté na cukry a výborně chutnají vychlazené.

Rolle se pěstuje na Korsice, Provence, Vallée du Rhône.

Roussanne

Je to velmi náročná a nevyzpytatelná odrůda hroznů. Roussanne však i přesto stojí za to pěstovat. Navíc je však náchylná k chorobám a někdy velmi pomalé zrání dává jen nízký výtěžek. Výborně se jí daří v slunečných oblastech Savoie a v údolí řeky Rýn a mnoho vinařů se dnes uchyluje k jejímu pěstování právě kvůli jejím jedinečným vlastnostem.

Celosvětově se pěstuje jen na 1 000 hektarech, z čehož 60 % je ve Francii. Aroma připomíná med, hloh a meruňky. V údolí Rýna se často využívá k míchání s místní nejvytříbenější odrůdou Marsanne, které dodává patřičnou chuť a kyselost. Pěstuje se také v Toskánsku.

Roussanne se pěstuje v Languedoc – Roussillon, Vallée du Rhône.

Sauvignon Blanc

Než se Sauvignon Blanc rozšířil do celého světa, tvořil základ vín z Bordeaux. Mícháním se Sémillon získaly vína z Graves svojí reputaci a v poslední době pomohla tato odrůda k opětovnému rozšíření Entre Deux Mers AOC.

Pěstuje se na vápencových půdách v oblasti Sancerre, a protože se snadno přizpůsobuje různým podmínkám, najdeme ho dnes i v Languedoc, což umožnilo produkci zdejších Vins de Pays.

Území, na kterém se Sauvignon Blanc pěstuje, se rychle rozšiřuje, dnes je to jen ve Francii 20 000 hektarů a celosvětově pak 45 000.

Nedávné pokroky v technikách výroby vína umožnily plné rozvinutí aromat, a tak dnešní Sauvignon Blanc dává vína s nesmírnou vyvážeností mezi intenzitou aromat (listy ostružin, grep, zimostráz, citrusy a narcis) a příjemnou a svěží chutí v ústech. To dělá z těchto vín jedničky v prodeji nejen AOC vín, ale také Vins de Pays.

Savignon Blanc se pěstuje v Bordeaux, Bourgogne, Languedox – Roussillon, Provence, Sud-Ouest, Val de Loire, Vallée du Rhône.

sauvingnon-blanc-bile-vino-2910850
Sauvignon Blanc je spolu se Chardonnay velmi vyhledávanou odrůdou bílých vín.

Sémillon

Tato dominantní odrůda z Bordeaux má vysoké výnosy a je rezistentní proti většině chorob. Na konci doby růstu však často dochází k infikování plísněmi v oblastech s vlhkým klimatem. V oblasti Sauternes, která je typická suchými slunečnými dny, je výborným adeptem na infikování ušlechtilými plísněmi, které jsou nutné k výrobě sladkých vín.

Z celosvětových 35 000 hektarů se nachází 40 % v Bordeaux a v Akvitánii, kde se této odrůdě mimořádně dobře daří díky dlouhému a slunečnému podzimu. Smícháním se Sauvignon Blanc a Muscadelle se stává ze Sémillon prvotřídní bílé víno z oblasti Bordeaux, které se používá ve známém Pessac-Léognan a vínech AOC ze Sauternes.

Víno má jemnou chuť a je méně kyselé než Sauvignon Blanc a dodává patřičnou plnost a náznak chutě sušeného ovoce, mandlí, hrušek a medu.

Sémillon se pěstuje v Bordeaux, Charentes, Sud-Ouest, Val de Loire.

Ugni-Blanc

Odrůda Ugni Blanc pochází původně z Itálie, dnes však tvoří významnou odrůdu francouzských bílých vín a pěstuje se na vinicích zabírajících asi 100 000 hektarů. Vyrábí se z ní vynikající bílá vína, která se destilují a používají do Armagnac a koňaku.

Již několik dekád se také používá k výrobě aromatických suchých bílých vín pod označením Vin de Pays.

V menší míře se vyskytuje v AOC vínech jako například Cassis, Bordeaux a Côteaux d’Aix. Je náchylná k zimním mrazům, a proto se jí dobře daří především v mírných podnebích. V severnějších oblastech, jako například Cognac, dává kyselá vína, která mají nižší obsah alkoholu a jsou ideální pro destilaci.

Naopak v teplejších oblastech jsou vína z Ugni Blanc svěží, vonná a dobře zahání pocit žízně. Ugni Blanc pěstovaná v Provence je hedvábně jemná s barvitými chutěmi připomínajícími pryskyřici, kdoule a citrony.

Ugni Blanc se pěstuje v Champagne, Charentes, Provence, Sud-Ouest, Vallée du Rhône.

Viognier

Odrůda Viognier je již dlouho pěstována na neprůchodných terasách oblastí Condrieu a Château Grillet u severního Rýna. Není snadné jí pěstovat a ani výnosy nejsou nikterak vysoké.

Svým vynikajícím aromatem si však získalo oblibu u mnoha vinařů po celém světě. I když zůstává menšinovou odrůdou, v současné době je výroba vín z Viognier velmi v módě. Ve Francii se rozšířila z oblasti Paříže až po Languedoc a jižní Rýn.

Vína jsou typická plnou chutí a slabší kyselostí a také aromaty jako meruňka, broskev, koření, med a bílé květy. Obliba Viognier ve Francii roste od 80. let s příchodem označení Vin de Pays.

Vína z této odrůdy se vyrábí buď pouze z ní, v některých případech se tato odrůda míchá s Chardonnay nebo Sauvignon Blanc.

Viognier se pěstuje v Languedoc – Roussillon.

Ingredience

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang