Může se zdát, že je jídlo v luxusních restauracích tak drahé, že není přístupné pro obyčejné lidi. Co vše se podílí na ceně jídla v restauraci? Je to velké množství faktorů, které konečnou cenu navyšují.
Na vysoké ceně se nejvíce podílí suroviny. Kvalitní suroviny jsou opravdu velice drahé a nákupní cena například u ryb se ještě navýší po očištění filetů, aby mohla být podávána bez kostí.
Z mořské ryby kambaly lze získat po odstranění kostí, kůže a hlavy maximálně 50% čisté hmotnosti masa. Cena základní suroviny letí rázem o polovinu nahoru. Důvodů relativně vysokých cen je ještě několik.
V tuzemsku se najde jen málo takových, kteří jsou ochotni zaplatit za kvalitní gastronomii. I když je nad slunce jasné že restaurace, kde lze ochutnat kvalitní pokrmy, nemá procentuelně zdaleka tak vysoké marže na svých produktech jako nízko rozpočtové nálevovny tak oblíbené v našich krajích.
Návštěva kvalitní restaurace musí být zážitkem, který přehluší veškeré zážitky za hodně dlouhou dobu zpět.
Musí to být koncert kuchyně a obsluhy. Jídla musí být rafinovaná a zároveň srozumitelná. O dokonalé přípravě a těch nejlepších surovinách ani nemluvě.