Mrkev je sladká, lahodná plodina stimulující žaludeční aktivitu, čistící střeva a působící močopudně. Pomáhá proti hemeroidům, úplavici a nachlazení. Její konzumace je zároveň prevencí vzniku nádorů. Pokud se však jí v nadměrném množství, zvyšuje tvorbu žlučových šťáv.
Vedle toho mrkev obsahuje vitaminy C a D a v malém množství také pyrodoxin, kyselinu listovou, biotin, kyselinu pantetonovou a minerály, jako je draslík, sodík, hořčík, měď a další.
Vápník obsažený v mrkvi je lehce stravitelný, a proto může být jeho doporučená denní dávka pokryta pouze konzumací této oblíbené zeleniny. V mrkvi je totiž obsaženo šestkrát více vápníku než například v bramborách.
Vedle vápníku je zdrojem také karotenu (pro-vitaminu A), který má blahodárné účinky na lidský zrak. Karoten je játry přeměněn na vitamin A, a v této podobě je pak v těle uložen.
Mrkev – zdravé mlsání
Mrkvová šťáva je velice zdravá a vhodná zejména pro děti. Šťávu lze nejlépe získat pomocí odšťavňovače, anebo ručním nastrouháním mrkve, z čehož vznikne skvělý mrkvový salát. Vnitřní žlutá část (kořen) se vyhazuje.
Mrkev lze jíst rovněž syrová. Mimo jiné je to ta nejzdravější varianta mlsání u televize, která čistí a posiluje zuby a podporuje zrak. Nastrouhaná mrkev s troškou soli působí blahodárně proti ekzému. Obecně se příliš mnoho neví, že mrkev obsahuje také hormon zvaný tokokinin, který má podobné složení jako inzulín a pomáhá bojovat s cukrovkou.
Mrkev je také insekticidní – likviduje škodlivé bakterie působící ve střevech, hojí vředy a její šťáva pomáhá proti střevnímu kataru.
Mrkev – nutriční hodnoty
Na 100 g obsahuje mrkev tyto nutriční hodnoty:
- energetická hodnota: 43 Kcal
- tuk: 0 g
- cholesterol: 0 mg
- sodík: 35 mg
- karbohydráty 10 g
- vláknina 3 g
- bílkoviny 1 g
- vitamin A 28129 IU
- vitamin C 9 mg
- vápník 27 mg
- železo 1 mg
Mrkev působí močopudně, a proto je velice prospěšná při zánětu ledvin a snížené schopnosti močení.
Mrkvová šťáva z krve odstraňuje nadbytečnou kyselinu močovou a je přirozeným pomocníkem při obtížích se žlučovými kameny, při nemocech jater, tuberkulóze a nedostatečné menstruaci.
Nejrůznější výzkumy prokázaly, že mrkev obsahuje velké množství vitaminu E. Dále bylo dokázáno, že mrkvová šťáva působí preventivně proti rakovině i proti dalším vážným onemocněním.