Champagne

Víno

Champagne, s každoroční průměrnou teplotou 10,5 stupně Celsia, je chladným krajem vystaveným severním větrům a vlivům sibiřských anticyklón (tlakových výší). Přesto je však tato oblast dostatečně teplá na to, aby dala dozrát místním odrůdám.

Vinice Champagne jsou situovány v místech nejteplejších mikroklimat kraje – většinou tam, kde jsou hrozny nejlépe chráněny před větrem ze severu. Už jen udržet zde vinici naživu je výzva a válečné konflikty, které se tudy prohnaly v minulosti, věci rozhodně nepomohly.

Vinaři se zde však za všechna ta století naučili jak z prosté vápencové země vypěstovat něco skvělého a krásného. Dnes je Champagne všude na světě symbolem oslav, lásky a zvláštních příležitostí.

Podnebí

Champagne má ze všech vinařských regionů Francie nejméně příznivé podnebí. To kraji zřejmě nebrání, aby produkoval světově proslulá vína. Leží zde ty nejsevernější z francouzských vinic a zdejší vinaři čelí každoročně nejrůznějším rizikům – mladé hrozny jsou ohrožovány jarními mrazíky, léta jsou krátká a podzimy teplotně nestálé.

Není nezvyklé vidět na vinicích koncem dubna či začátkem května ohřívače záhonů, které chrání hrozny před nočními mrazy. Půda je však většinou na úbočích kopců natočených ke slunci, takže ani jediný sluneční paprsek nepřijde na zmar a navíc zde pěstované odrůdy vína jsou na tyto méně přátelské podmínky dobře adaptované.

Život a kultura

V Champagne je často cítit zvláštní paradox, spočívající v tom, že návštěvník kolem sebe vidí oslavné a svůdné obrazy vína a uvolněného života na jedné straně a určitou umírněnost či strohost života kraje na straně druhé. Zdejší vinaři, daleko od Středozemí a jihu, kultivují své vinice s odhodláním a vytrvalostí, sledujíce koutkem oka předpovědi počasí.

Tvrdě pracující za zdmi svých velkých domů v Champagne vyrábějí nápoj, který nesmí chybět na žádné oslavě na světě. Navzdory nepříznivé krajině a podnebí svou práci skutečně milují. Otevírají láhve Champagne (tedy pravého šampaňského) při sebemenší příležitosti a jsou to oni, kdo začínají slavit jako první.

Krajina

Champagne pochází z vinic, které se nacházejí na řádně zaregistrovaných místech zavedených pod značkou AOC (oficiálně kontrolované místo původu). Vinice se nacházejí zejména na úpatích kopců se skvělou slunečností, poblíž Remeše a Epernay, dvou měst, které symbolizují průmysl Champagne.

Celý kraj až do města Remeše, pod kterým byly v uplynulých stoletích vyhloubeny stovky kilometrů tunelů, je pokryt tlustou vrstvou bílé křídy. Tato křída umožňuje hroznům dozrávat rychleji, jelikož odráží sluneční světlo a zahřívá tak půdu. Všechny vesnice, které pěstují víno, jsou známkovány na základě crus, které obsahují. Nejlepší terroirs obsahují 100% crus a kvalifikují se na označení Grand Cru. 

Kategorie:

Víno

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang