Pasteur, který svým výzkumem v mikrobiologii zásadně přispěl k rozvoji výroby vína, vyrostl v Arbois, hlavním městě vinařské oblasti Jura. Kraj leží vedle prastarého pohoří Jura a není znám zrovna exotickým podnebím. Přesto se zde vyrábí vynikající červená a bílá vína. Stejně tak i v hornatém Savojsku.
Savojská vína a vína z Jury jsou pěstována v menších množstvích na místech s nejlepší slunečností a většinou se prodají již v samotné Francii. Když vyjdou podmínky, jsou i místní kontinentální podzimy dlouhé a suché a umožňují výrobu suchých, sladkých vín. Tato vína vzniklá přirozenou koncentrací vinného cukru jsou pak velice vzácná.
Podnebí
Horským vinicím sníh nevadí – mají-li dostatek slunce, aby na nich hrozny dokonale uzrály. Podnebí je v Savojsku i Juře, dvou kontinentálních krajích východní Francie, drsné přes zimu, léta jsou zde však bohatá a podzimy slunečné a dlouhé. Když jsou správně orientovány, nasávají místní vinice sluneční svit a počasí růstu hroznů napomáhá.
Vinice v Juře a Savojsku musí být skvěle přizpůsobené místnímu klimatu. Jsou stavěny jen na nejslunečnějších místech, což jsou zejména kopce, otočené k jihu a jihozápadu. Ty jsou navíc dostatečně vysoké k tomu, aby zachytily co nejvíce slunečných paprsků. Zdejší pěstitelé vína se za mnoho staletí naučili rozeznávat nejjemnější drobnosti místního podnebí.
Život a kultura
Vinaři zde často mají i vedlejší zaměstnání. Výroba vína je v kraji důležitá, neméně typickými činnostmi jsou však i chov dobytka či zdokonalování se v lyžování. Obyvatelé Jury a Savojska, se svými houževnatými povahami a těžkými přízvuky, jenž jakoby zrcadlí místní podnebí, se pyšní kuchyní. Obzvláště v podobě sýrů Comté a Beaufort, které se skvěle doplňuje s konzumací vína.
Místní výběr červených, bílých a růžových, či sladkých (Vins Jaunes) vín přispívá značnou měrou k zlepšení nálady a utužování přátelských vztahů. Za strohým zevnějškem místních horalů člověk vždy najde otevřenou náruč vítající návštěvníky do svých domovů, v jejichž srdci stojí kuchyně.
Krajina
Vinice Jury a Savojska jsou mozaikou mikrokrajů, které mezi sebou nemusí vždy sousedit, ale jsou k nalezení vždy v těch nejideálnějších místech k pěstování hroznů. V Juře se nachází slídovo-vápencové půdy vhodné k pěstování bílých vín a jílovo-vápencové půdy táhnoucí se podél pahorkatiny dlouhé téměř 80 kilometrů.
Savojské vinice se nacházejí v údolích či na úpatí Alp a jsou otočeny směrem k jihovýchodu a jihozápadu, aby bylo dosaženo ideálních slunečních podmínek. I zde se nachází zejména jílovo-vápencové půdy.